Sastanak članova mobilnih timova i terenskih oficira uključenih u humanitarno i zdravstveno zbrinjavanje migranata u Sarajevu

U sjedištu Crvenog križa Federacije BiH, dana 07.03.2020. godine održan je koordinacijski sastanak članova mobilnih timova i terenskih oficira koji su uključeni u humanitarno i zdravstveno zbrinjavanje migranata u Sarajevu.


Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim postignutim rezultatima, implementaciji projektnih aktivnosti, kao i budućim koracima i metodama rada kako u kampovima, tako i na terenu van kampova. Pored koordinacijskog dijela sastanka, upriličena je i radionica o prevenciji Korona i HIV virusa, sa posebnim osvrtom na rad sa ranjivim kategorijama, rad sa migrantima i izbjeglicama, kao i metode rada u kampu, ali i na lokacijama poput željezničke stanice, parkova i sl. 


Govorilo se o ličnoj zaštiti članova mobilnih timova, korištenju zaštitne opreme, rukavica, maski te načinu prijenosa virusa HIV-a i Korona virusa, ali i njihove prevencije, testiranja i liječenja.


Svi članovi mobilnih timova upoznati su i sa metodologijom sprovođenja medicinskog istraživanja o dostupnosti zdravstvenih usluga migranata, koje se sprovodi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji a u organizaciji Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca i Svjetske zdravstvene organizacije.


Sastanku i radionicama su prisustvovali članovi mobilnog tima prve pomoći Crvenog križa općine Ilijaš, članovi mobilnog tima prve pomoći Crvenog križa općine Novo Sarajevo, članovi mobilnog tima za distribuciju Crvenog križa općine Centar, član mobilnog tima za obnavljanje porodičnih veza, kao i medicinski tim Crvenog križa Federacije BiH.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.