Prvog dana Marša mira, do 18 sati, medicinske ekipe CK imale su 187 intervencija

Pet i po hiljada ljudi, koji se nalaze u koloni Marša mira, jutros su nastavili koračanje prema Potočarima.

Nakon što su prenoćili u Liplju, krenuli su prema mezarju u Potočarima, gdje će stići sutra – današnja dionica duga je 35 kilometara. Strma šumska staza zamijenila je asfaltni put, a kiša koja pada od sinoć otežava put učesnicima. Učesnici će danas koračati do sela Mravinjci, nadomak Konjević Polja, a ujutro će krenuti put Potočara.

75 članova ekipa Crvenog križa podijeljeni su u: 8 ekipa prve pomoći u trasi, jedna ekipa za rad u mjestima noćenja, tim za transport u kojem su naša tri vozila i 3 vozila FUCZ, kao i logistički tim. Pored volontera organizacija Crvenog križa Tuzlanskog kantona, tu je i 5 volontera CK Unsko-Sanskog Kantona (3 u ekipama pp i 2 u logističkom timu), 1 volonter CK Kakanj (u ekipi pp) te 2 volontera CK Srebrenica (u ekipama pp).

Glavni koordinator zdravstvenih aktivnosti na #MaršMira2018 je volonter CK TK, dr Fejzo Džafić, a trećeg dana (zbog novog dijela trase) dio aktivnosti koordinira sa dr Jasmina Tokić.

Prvog dana Marša mira naše ekipe, do 18:00 sati, imale su  ukupno 187 intervencija, a timovi za transport su obavili 89 transporta. (Ekipa za rad u kampu je imala značajan broj intervencija kada su učesnici stigli u kamp). Jučerašnji dan je protekao izuzetno dobro, možda najmirnije u odnosu na prethodne godine, što govori i manji broj registrovanih intervencija.

 

Ove godine će učesnici Marša mira prvi put tokom treće, završne etape prolaziti od Buljima do Kameničkog Brda, putem na kojem je 1995. godine iz zasjede ubijeno gotovo 1.000 Srebreničana. Ranije se ova trasa izbjegavala zbog nepristupačnog i miniranog terena.

Kolona Marša mira jučer je počela svoj put, a krenuli su iz Nezuka u opštini Sapna. Koračat će istom rutom kojom su u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, Bošnjaci pokušali da stignu do slobodnog područja. Cilj je odati počast žrtvama srebreničkog genocida i podsjetiti na jezive zločine.


			
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.