Prvi se bude, posljednji idu na spavanje: Razgovor sa Jasminom Buljubašićem, vođom logističkog tima Crvenog križa na Maršu mira

Nemjerljiva je uloga i značaj logističkog tima Crvenog križa na Maršu mira svake godine. Oni se brinu o svim ekipama prve pomoći na maršu, njihovim potrebama, smještaju i ishrani.

Ove godine logistika se sastoji od 13 članova, od kojih 2 djevojke. Tim povodom razgovarali smo sa Jasminom Buljubašićem, vođom tima logistike Crvenog križa na Maršu mira 2019. ” Tim logistike se znatno izmijenio u odnosu na prethodne godine, od starih članova nas je ostalo samo troje. Ali došli su volonteri koji su željni rada i sticanja novih znanja. Mislim da neće biti problema jer smo već odradili jedan dio priprema i odlično su se pokazali za prvi susret sa logistikom i njenim zadacima. Tako da neće biti problem iskoordinirati ovim mladim ljudima. Iako je velika odgovornost i mnogo posla se odrađuje, s obzirom da smo mi ti koji se prvi bude, a posljednji idu na spavanje, kada se radi sa velikim žarom ništa nije teško.”, kaže Jasmin.

Pitali smo ga i koliko je teško raditi ovaj dio posla, te koje situacije su mu najteže do sada, a on kaže: “Bilo je mnogo teških situacija, teško je odvojiti bilo koju, ali kada imaš ovakav tim, sposobne osobe koje znaju šta raditi, osobe koje rade po 7 principa Crvenog križa, izazovi i teške situacije jednostavno ne postoje. Sve prepreke, nedaće i poteškoće rješavamo zajedno i sa lakoćom. Ohrabrujemo jedni druge i podrška smo jedni drugima.”

Ove godine Jasminu je 7. godina na Maršu mira. Svaki marš počinje sa osmijehom. Kako se približava 11. juli, kako se približavaju Dolini smrti, smijeh je sve tiši i tiši, dodaje on. Ali ipak, pronađu snagu, da mirno stanemo i dočekamo preživjele i druge učesnike. Stoje mirno ispred njih, niz crvenih uniformi, jači nego ikad!

“Tako da oni ne primjete naš umor i našu isrcpljenost. Taj dan nam donese mnogo emocija, mnogo suza se prolije, dosta stvari prođe kroz glavu, ali ono što najviše želiš je da se nikada nikome ne ponovi.”, završava Jasmin

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.