Prijem delegacije Društva Crvenog krsta/križa BiH kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić primio je danas delegaciju Društva Crvenog krsta/križa BiH povodom Svjetskog dana i Sedmice Crvenog križa koja se ove godine nizom aktivnosti obilježava od 8. do 15. maja.

U delegaciji su bili Rajko Lazić, predsjednik DCK BiH, Branko Leko, generalni sekretar DCK BiH, Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH, i Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske.

Članovi delegacije upoznali su predsjedavajućeg Predsjedništva s programskim aktivnostima organizacije, koje se prvenstveno odnose na promociju volonterskog rada, pomoć narodnim kuhinjama, pomoć stradalim od mina, edukaciju, dobrovoljno darivanje krvi, prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći ugroženim kategorijama, pomoć u slučaju prirodnih katastrofa, a zasnovane su na temeljnim vrijednostima humanizma i solidarnosti koje Crveni krst promovira.

Informirali su ga i o provođenju mjera na rekonstrukciji objekta za smještaj sjedišta organizacije, koje su uglavnom finansirane sredstvima stranih donatora, što će značajno olakšati poziciju Društva u narednom periodu. Bilo je riječi i o poteškoćama s kojima se susreću aktivisti i rukovodstvo Crvenog krsta, među kojima su najveće nedostatak finansijskih sredstava i nedosljednost u provođenju Zakona o Društvu Crvenog krsta/križa u BiH.

Ističući značaj postojanja i djelovanja Crvenog krsta, koji je dosada potvrđen aktivnostima i rezultatima u mnogobrojnim prilikama, predsjedavajući Ivanić iskazao je punu podršku radu Društva. Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je obaveza zvaničnika da, u okviru svojih nadležnosti, posvete pažnju i osiguraju uvjete za provođenje njihovih humanitarnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Dr. Ivanić je izrazio nadu da će ubuduće teme vezane za rad Društva Crvenog krsta privući značajniju pažnju medija i javnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(preuzeto sa: http://www.predsjednistvobih.ba/saop/default.aspx?id=75693&langTag=bs-BA)

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.