Predstavnici Crvenog križa Tuzlanskog kantona posjetili premijera Tuzlanskog kantona

Povodom obilježavanja 08. maja – Svjetskog dana Crvenog krsta/križa, predstavnici Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona posjetili su dana 11.05.2012. godine premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića. Sastanak je bio prilika da se još jednom ukaže na značaj i ulogu Crvenog križa u zajednici, kao i na aktivnosti koje se svakodnevno provode u cilju pružanja pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. Kako je istaknuto, oko 9.000 socijalno ugroženih građana koristi neku od usluga koje ova organizacija pruža, a animacija oko 5.000 dobrovoljnih davalaca krvi je jedna od najznačajnijih aktivnosti Crvenog križa u Tuzlanskom kantonu.

Posebna zahvalnost upućena je volonterima, koji čine najveću snagu Crvenog križa u svijetu. Volonterski rad predstavlja jedan od osnovnih principa Crvenog križa i zahvaljujući tom principu Crveni križ je ove zime, za vrijeme trajanja elementarne nepogode, jedini došao u određena naselja i tamošnjim stanovnicima uručio potrebne nemjernice i pružio neophodnu pomoć, istakla je danas sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona Jadranka Duraković.
Tema pomenutg razgovora bilo je i finansiranje aktivnosti Crvenog križa, te je tim povodom istaknuto da je Crveni krst/križ Tuzlanskog kantona jedna od rijetkih organizacija koja se ne finansira isključivo iz budžetskih sredstava lokalnih zajendica, nego određeni dio svojih prihoda ostvaruje na osnovu odobrenih projekata iz fondova međunarodnih i domaćih donatora. Uz čestitke za Međunarodni dan Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je uputio riječi zahvalnosti i podrške svim aktivistima Crvenog križa za ogroman doprinos koji svakodnevno daju pomažući onima kojima je ta pomoć najpotrebnija. “Vlada Tuzlanskog kantona izuzetno cijeni sve aktivnosti Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, te će u narednom periodu nastojati, u skladu sa mogućnostima, još snažnije podržati realizaciju aktivnosti ove humane organizacije”, istakao je Čaušević.
Sastanku osim premijera Čauševića i gospođe Duraković, u ime Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovali su ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nađa Avdibašić Vukadinović, ministrica zdravstva Nada Pavlović Čalić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Sead Hasić, a u ime Crvenog krsta/križa sastanku su prisustvovali Merima Sarajlić, Tanja Bijedić, i Osman Topčagić.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.