Predstavnici Crvenog križa Španjolske posjetili sjedište Crvenog križa FBiH

Dana 16.03.2012.godine predstavnici Crvenog križa Španjolske g.Francisco Javier Fernandez de Nava, direktor za spoljne odnose i društvenu odgovornost u Španskom Crvenom krstu/križu u Kataloniji i g. Oscar Velasco, direktor za komunikacije i imidž u Španskom Crvenom krstu/križu u Kataloniji,  posjetili su sjedište Crvenog križa Federacije BiH gdje ih je primio generalni sekretar Namik Hodžić. Gosti su prenijeli generalnom sekretaru pozdrave svojih kolega i upoznali ga sa najvažnijim zaključcima radionice „Humanitarna diplomatija i razvoj strateškog partnerstva”, koja je održana u hotelu „Grand“ u Sarajevu u periodu od 12-14.03.2012. godine.

 

Pomenuti zaključci doneseni sa ciljem unapređenja rada i bolje mobilizacije resursa kroz cijelu strukturu Crvenog krsta/križa prilikom suočavanja sa velikim humanitarnim izazovima su:
1.Uključivanje mladih u mobilizaciju resursa i pridavanje većeg značaja mladima u organizaciji Crvenog krsta/križa, kao i na projektima prikupljanja sredstava. 
2.Strategiju za korištenje javnih mreža uključiti u opštu Komunikacijsku strategiju Crvenog krsta/križa.
3. Kreiranje bolje klime rada unutar strukture DCK BiH. 
4.Omogućavanje razmjene iskustava i dobrih praksi sa nacionalnim društvima koja uspješno rade.
Generalni sekretar se zahvalio na posjeti i izrazio žaljenje zbog toga što nije bio u mogućnosti da prisustvuje radionici.Navedenom prilikom su vođeni razgovori i o mogućim oblicima saradnje u narednom periodu, razmijenjena su iskustva u oblasti izvršavanja javnih ovlaštenja iz zakona sa posebnim naglaskom na pripremu i odgovor na prirodne i druge nesreće. S tim u vezi je generalni sekretar prisutne informisao o značajnoj pomoći koju je u prethodnom periodu struktura Crvenog križa u FBiH obezbijedila stanovništvu u FBiH ugroženom od prirodne nesreće.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.