Povodom Svjetskog dana zdravlja u Novom gradu mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi za građane

U cilju obilježavanja 07. aprila – Svjetskog dana zdravlja, Udruženje Crveni križ Općine Novi Grad Sarajevo je u skladu sa programskim aktivnostima, organizovalo besplatno mjerenje visine krvnog pritiska i količine šećera u krvi za građane koji su izrazili potrebu za tim, a prije svega za korisnike programa CK.

“Ova aktivnost se pokazala veoma korisna, jer svaki put kada organizujemo ovu aktivnost, jedan broj građana otkrije da su oboljeli od dijebetesa i/ ili hipertenzije, a da za to nisu prije znali i tako da  se nisu ni liječili, te ih upućujemo da se obrate svom ljekaru radi dijagnostike i liječenja. Jedan broj građana i pored uzimanja terapije i dalje ima visoke vrijednosti krvnog pritiska i šećera u krvi i nakon razgovora sa njima konstatujemo da mnogi koji i uzimaju terapiju istu ne uzimaju kako im je liječnik propisao tj. preskaču ili ne uzimaju misleći da će tako poboljšati svoje zdravstveno stanje. Svakog od njih naši volonteri koji su im mjerili ove vrijednosti ispitaju o bolesti, navikama, uzimanju terapije i onda ih posavjetuju šta i kako da rade, te ih tako i edukuju.”, istakli su iz ove organizacije.

Odziv građana je bio najveći do sada, a volonteri su bili apsolventi Medicinskog fakulteta Nadža Hadžimurtezić i Adi Osmanbegović. Akciju je propratila i TV FIVA.