Potpisan Sporazum o podršci projektu „AMRA“ (liječenje teško oboljele djece u Italiji)

U povodu obilježavanja Nedjelje/Tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca dana 15.05.2012.godine u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH  predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, g. Zlatko Čardaklija, savjetnik ministra zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, g-đa Novka Agić, direktor, Pedijatrijske Klinike KCUS-a u Sarajevu, prof.dr. Senka Mesihović-Dinarević, Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH “, g-đa Lejla Kamerić i Crvenog križa FBiH, g. Namik Hodžić potpisali su zajednički dokument o podršci projektu „AMRA“, za Međunarodnu zdravstvenu saradnju u korist djece iz Bosne i Hercegovine za transplantaciju staminalnih hematopoetskih ćelija (TCSE).

Istaknuto je kako je projekat koji podrazumijeva izmještanje petoro djece u Italiju na period od 3 mjeseca uspješno počeo sa realizacijom. Jedno dijete iz Bosne i Hercegovine izmješteno je na transplataciju koštane srži u Bolonju, a pripreme za izmještanje drugog djeteta su u toku. Potpisivanje pomenutog Sporazuma bosansko-hercegovačkih institucija čiji je zajednički interes pružanje blagovremene pomoći i podrške djeci oboljeloj od malignih oboljenja je korisno radi unapređenja dalje saradnje sa prijateljima iz Italije.
Navedenom prilikom Crveni križ Federacije BiH je dodjelio Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH  ček u vrijednosti od 2.000,00 KM. Generalni sekretar Namik Hodžić je prisutne informirao da će pomoć u vrijednosti od 100 KM biti dodjeljena i za 11 socijalno ugroženih porodica djece oboljele od malignih oboljenja koja su članovi Udruženja. Predstavnici Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ su za nesebičnu pomoć i podršku pruženu u radu Udruženja Crvenom križu Federacije BiH uručili Zahvalnicu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.