Potpisan Memorandum o razumijevanju između Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, UNICEF BiH i Crvenog križa Federacije BiH

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, UNICEF-a BiH i Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su Memorandum o razumijevanju za jačanje zdravstvenih sustava u promociji projekta imunizacije protiv COVID-19 koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Memorandum su potpisali dr. Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a BiH, Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Skočibušić je na samom početku pojasnio šta podrazumijeva Memorandum.

  • Realizacijom projekata i aktivnosti iz Memoranduma značajno će se poduprijeti lokalne zajednice, domovi zdravlja i primarna zdravstvena zaštita te unaprijediti mobilno cijepljenje. Uz pomoć volontera Crvenog križa FBiH i patronažnih službi domova zdravlja želimo ući u domove ljudi, posebno onih koji su udaljeni od gradova i pristupiti svakom pojedincu. Podijelit ćemo im pisane materijale i pozvati ih da se cijepe te da se o COVID-19 i cijepljenju educiraju isključivo iz provjerenih izvora. Tako ćemo se boriti protiv brojnih dezinformacija koje se o ovoj bolesti i cijepljenju šire – poručio je Skočibušić.

Generalni sekretar Crvneog križa Federacije BiH istakao je kako će raspolaganje staviti sve materijalne i ljudske resurse Crvenog križa FBiH, kako bi se došlo do svih ljudi, posebno najranjivijih skupina na selima i rubnim područjima. Dr Khan je naglasila da obuhvat cijepljenjem u Federaciji Bosne i Hercegovine nije na zavidnoj razini i izrazila očekivanje da će se aktivnostima predviđenim Memorandumom obuhvat povećati.

Potpisivanju Memoranduma nazočio je i g. Robert Lopez, pomoćnik ravnatelja USAID-a. Podsjetio je da je USAID bio jedan od prvih partnera u zemlji koji je 2020. godine osigurao značajna financijska sredstva za borbu protiv pandemije COVID-19 i pružio potporu u kriznom komuniciranju, edukaciji, pristupu sanitarnom i drugom materijalu, pomogao projekte iz oblasti mentalnog zdravlja te informatičke kapacitete u zemlji.

Prije potpisivanja Memoranduma, delegacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, UNICEF-a BiH, USAID-a i Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine posjetile su COVID-19 cijepni punkt Doma zdravlja Mostar u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače i središnje skladište za cjepiva u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.