Posjeta gimnazijalaca is Siska u sklopu projekta “Upoznaj i prihvati” Gimnazije Sisak i Gradskog društva Crvenog križa Sisak

Četrdeset učenika četvrtih razreda Gimnazije Sisak boravilo je u petak i subotu, 20. – 21. listopada 2017. godine u Sarajevu i tom prilikom posjetilo Gazi Husrev-begovu medresu, sarajevsku prestižnu vjersku školu, osnovanu 1537. godine u neposrednoj blizini Begove džamije. Posjeta je dogovorena u sklopu projekta Upoznaj i prihvati koji za cilj ima osvještavanje stereotipa i predrasuda, smanjenje diskriminacijskog ponašanja, razvijanje tolerancije i prihvaćanje različitosti, a koji Gimnazija Sisak i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak provode već četvrtu godinu u sisačkim srednjim školama.

Posjeta medresi je bila organizirana u svrhu uspostavljanja međureligijskog dijaloga i interkulturalnog obrazovanja kroz neposredan susret učenika i provođenje zajedničkih radionica. U ime domaćina goste je primio i pozdravio pomoćnik direktora za nastavu, prof. Halim Husić, a u pratnji sisačkih gimnazijalaca išle su voditeljice projekta,prof. Marina Kasa i Irena Barišić Milunić, voditeljica Odjela za djecu i mlade pri GDCK Sisak te prof. Marijana Milas. Susretu su nazočili i Haris Mrgadžija, član Koordinacijskog tijela Društva mladih Crvenog križa Bosne i Hercegovine te Amina Kurtagić, predsjednica mladih Crvenog križa Kantona Sarajevo, koji su mladima predstavili ulogu Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine te prof. Marijana Milas i Donna Vrbanac.

Sisački gimnazijalci i učenici medrese imali su priliku predstaviti svoje gradove i škole te neke od izvannastavnih aktivnosti koje se u školama provode. Gazi Husrev-begova medresa koja ima povijesni kontinuitet djelovanja od 480 godina i koja ima status javne ustanove srednje islamske škole s internatskom organizacijom školovanja, predstavila je svoje obrazovne programe i debatni klub Ad Factum, a učenici Gimnazije Sisak predstavili su Klub mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak te svoj debatni klub. Vremena za debatu ovaj put nije bilo, ali su i gosti i domaćini izrazili nadu u skori ponovni susret i odmjeravanje snaga.

 Drugi dan posjeta učenici su uz stručno vodstvo obišli kulturno-povijesne znamenitosti Sarajeva, a vremena je bilo i za obilazak nekih od mnogobrojnih aščinica, ćevabdžinica, buregdžinica, kao i za baklave, hurmašice, tufahije i kahvu u orijentalnom ambijentu Baščaršije.
(preuzeto sa http://www.sisak.info/sisacki-gimnazijalci-u-posjeti-gazi-husrev-begovoj-medresi-u-sarajevu/)
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.