Pokazna vježba i akcija darivanja krvi u Velikoj Kladuši povodom Svjetskog dana zdravlja

Crveni križ općine Velika Kladuša je u periodu od 07. do 09. aprila prigodnim programom obilježio Svjetski dan zdravlja, koji se ove godine obilježava pod motom „Naša planeta, naše zdravlje!“.

U danima 07. i 08. aprila održane su pokazne vježbe, odnosno teoretska i praktična predavanja učenicima osnovnih i srednjih škola na području općine Velika Kladuša o važnosti pružanja prve pomoći, reanimaciji, masovnom ozljeđivanju, te ponašanju u situaciji pandemije COVID-19.

Ovim predavanjima obuhvaćene su dvije osnovne i tri srednje škole iz gradskog područja.

Uspješno održana akcija darivanja krvi

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja održana je redovna godišnja akcija darivanja krvi.

  • Bila je ovo još jedna uspješno organizirana akcija u kojoj je prikupljeno 29 litara krvi. Dragocijenu tečnost koja spašava živote darovala su 62 građanina, dok ih petoro, nakon medicinskog pregleda, nije moglo darovati krv. S obzirom da je u toku mjesec ramazan, možemo reći da je ovo bila vrlo uspješna akcija – poručili su iz Crvenog križa općine Velika Kladuša.

Akcija je održana u prostorijama Doma zdravlja Velika Kladuša, a provodili su je medicinski radnici sa odjela Transfuziologije Kantonalne bolnice iz Bihaća uz neizostavnu podršku volontera Crvenog križa općine Velika Kladuša.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.