Podrška strukture Crvenog križa Federacije BiH u obilježavanju 24. godišnjice masovnog zarobljavanja i nestanka Kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata

U skladu sa svojom Misijom i Principima, struktura Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine  je dala svoj doprinos obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka iz Kotor Varoši 1992-1995. Organizacija porodica šehida zarobljenih i nestalih osoba „Vrbanja“ organizirala je Marš mira koji se odvijao  01.‐03.11.2017 godine pod nazivom: „Tihi hod  za zaveliku bol“. Relacija marša je bila: Travnik-Jajce‐SkenderVakuf‐Večić (Kotor Varoš) u znak sjećanja na stradale Bošnjake i Hrvate iz Kotor Varoši  koji su se kretali ovom relacijom iz Kotor Varoši  u proboju prema Travniku.

Ekipa prve pomoći Crvenog križa Srednjobosanskog kantona, koju čine iskusni članovi VTE, redovan je učesnik ovog pohoda zadnje tri godine. Vođa ekipe bio je Sabahudin Maličević, a tokom tri dana pohoda većina intervencija ove ekipe odnosila se na prehlade gdje su učesnici dobili određene antibiotike, kao i  nekoliko slučajeva oteklina i žuljeva kod pojedinih učesnika.

Pravovremenom i kvalitetnom intervencijom članova ekipe PP CK SBK/KSB sve je proteklo u najboljem redu i po svim ocjenama organizatora Marša mira, članovi ekipe su zadovoljili potrebama koje su bile pred njima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.