OŠ Pofalići i Treća gimnazija najbolje u pružanju prve pomoći u Novom Sarajevu

XXIV Općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz poznavanja pružanja prve pomoći održano je 23.03.2019.g u OŠ ‘Kovačići’ sa početkom u 11:00 sati.

Takmičenje je manifestacija koja ima za cilj motivisanje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja i vještina u pružanju prve pomoći, te provjeru osposobljenosti mladih iz oblasti pružanja prve pomoći i unapređenje opšteg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih.

Ovogodišnje takmičenje je održano po kružnom sistemu na poligonima na kojima su iscenirane situacije kao u realnim događajima sa više povrijeđenih. Ekipe su startovale istovremeno i nakon završetka rada na jednom poligonu istovremeno su se pomjerale na naredni poligon, tako da su sve ekipe radile sve zadatke na svim poligonima. Rad ekipe na svakom poligonu je ograničen na deset (10) minuta.

Takmičenje se sastoji od:

o praktičnog dijela – ukazivanja prve pomoći na pozicijama poligona na kojima su simulirane situacije (događaji) i imitirane povrede na manekenima (glumac, markirant, simulant) i

o kardio-pulmonalne reanimacije – oživljavanje masažom srca i vještačko disanje na lutki može biti na posebnom poligonu ili po jedna pozicija na svim poligonima.

Za organizaciju takmičenja urađeno je: testovi i ispitni listići, sudijske liste, pripremljene povrede, pripremljena šminka za takmičenje, lutke za reanimaciju, sanitetski materijal za rad na poligonima, držači, olovke. Svi zadaci su umnoženi u potrebnom broju primjeraka. Urađen je scenarij takmičenja, nabavljeni pehari, medalje, natpisi za ekipe i dr. Za realizaciju takmičenja angažovani su: doktori, sudije, šminkeri, glumci povrijeđenih, vodiči, kuriri, mjerioci vremena i drugi saradnici.

Na samom početku takmičenja date su uvodne napomene vezane za takmičenje. Takmičenje je svečano otvorila Glavni sudija takmičenja dr Sanela Memić, takmičare je pozdravio g. Faruk Pršeš, ispred Službe za društvene djelatnosti Općine Novo Sarajevo a otvaranju su prisustvovali predstavnici škola, Općine Novo Sarajevo, gosti i mediji. Nakon otvaranja takmičenja izvršena je verifikacija takmičarskih ekipa i izvlačenje redoslijeda nastupa ekipa na poligonima.

Plasman osnovnih škola

Osnovna škola Osvojeno bodova

1. OŠ ‘POFALIĆI’ 742

2. OŠ ‘MALTA’ 714

3. OŠ ‘GRBAVICA II’ 699

Plasman srednjih škola

Srednja škola Osvojeno bodova

1. TREĆA GIMNAZIJA 763

2. SREDNJA EKONOMSKA ŠKOLA 727

3. SREDNJA ŠKOLA ZA OKOLIŠ I DRVNI DIZAJN 685

Glavni sudija takmičenja dr. Sanela Memić je saopštila rezultate takmičenja, proglasila pobjednike i trima prvoplasiranim ekipama u obje konkurencije uručila pehare i medalje.

Pobjedničke ekipe XXIV Općinskog takmičenja mladih iz pružanja prve pomoći u obje konkurencije: OŠ ‘Pofalići’ i ‘Treća gimnazija’ predstavljaće OOCK Novo Sarajevo na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 20.04.2019.g i u skladu sa članom 17. Pravilnika čine “Reprezentaciju OOCK Novo Sarajevo” za takmičenje iz pružanja prve pomoći CK Kantona Sarajevo. Edukacija i opremanje ekipa za takmičenja na višim nivoima organizovanja će se izvršiti u kabinetu prve pomoći OOCK Novo Sarajevo. Ekipama koje su osvojile prva tri mjesta u obje konkurencije uručeni su pehari i medalje. Za sve učesnike obezbijeđeno je osvježenje: sendvič, sok i čokoladica.

“Posebnu zahvalnost upućujemo Službi društvenih djelatnosti Općine Novo Sarajevo za podršku koju pruža našim aktivnostima već duži niz godina. Takođe, upućujemo zahvalnost učenicima i nastavnicima svih osnovnih i srednjih škola na učešću u takmičenju.”, navode iz OOCK Novo Sarajevo

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.