Organizacije Crvenog križa Federacije obilježile Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježen je širom Federacije BiH. Brojne organizacije Crvenog križa organizirale su u svojim lokalnim zajednicama pokazne vježbe i edukativne radionice.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona

U periodu od 09. do 12.09. Crveni križ USK učestvovao je na EKO BIS sajmu u Bihaću ui na taj način je obilježio Svjetski dan prve pomoći.

Volonteri su pružali usluge prve pomoći sva četiri dana gdje su imali 20 intervencija. Na ulazu sajma dijelili su maske, mjerili temperaturu i vršili dezinfekciju ruku, a učesnici sajma su imali priliku naučiti kako pružiti prvu pomoć, a razgovarali su i o dobrovoljnom darivanju krvi, trgovini ljudima i prevenciji tuberkuloze.

Svaki dan su organizirane radionice za djecu, koje su se sastojale od učenja pružanja prve pomoći i reanimacije, razgovarali su o tome šta je to zapravo Crveni križ i koja mu je misija.

Crveni križ općine Orašje

Volonteri Crveni križ općine Orašje su tokom proteklog vikenda, a us klopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći – u subotu s policijskom patrolom pregledali sadržaj kutija prve pomoći pritom ukazujući na važnost sadržaja i ispravnosti kutije, te smo dijelili zavoje onim vozačima kojima kutija prve pomoći nije potpuna.

U nedjelju je rađena edukacija prve pomoći, s posebnim fokusom na krvarenje iz nosa i reanimaciju, djeci u dječjem vrtiću Pčelica i u produženom boravku za djecu.

Crveni križ općine Stari Grad

Crveni križ općine Stari grad Sarajevo obilježio je  Svjetski dan prve pomoći edukativnom- radionicom po nazivom “Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici”. Također, volonteri Crvenog križa općine Stari Grad zajedno sa volonterima Crvenog križa općine Ilidža, Ilijaš, Vogošća i Hadžići učestvovali su u pokaznoj vježbi na Ilidži.

Crveni križ općine Sanski Most

Volonteri Crvenog križa općine Sanski Most organizirali su niz aktivnosti povom Svjetskog dana prve pomoći. Među njima je demonstracija kardiopulmonalne reanimacije na lokaciji ispred malog parkića na rijeci Zdeni, besplatno mjerenje krvnog pritiska, razine šećera u krvi, temperature, distribucija zaštitnih maski, dezinficijensa i promotivnih materijala Crvenog križa. Također, vršeno je anketiranje učesnika u saobraćaju – vozača motornih vozila,

Crveni križ općine Goražde

Crveni križ grada Goražde je, povodom Svjetskog dana prve pomoći održao pokaznu vježbu na platou ispred Centra za kulturu, u subotu 11.09.2021. Na vježbi su učestvovali mladi volonteri ove organizacije na čelu sa Nerminom Hodžićem, dugogodišnjim profesionalcem Crvneog križa grada Goražde.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.