Organizacije CK USK-a odgovorile na potrebe građana usljed snježnih padavina, a još uvijek pripravni zbog eventualnih poplava

Gotovo cijeli februar Unsko-sanski kanton suočen je s velikim snježnim padavinama, a zimske službe u Bihaću i Cazinu danonoćno su se borile s velikim količinama snijega. Čak je 28. februara proglašeno stanje prirodne nesreće.

Crvenom križu grada Bihaća je tada dodjeljena obaveza od strane Civilne zaštite grada Bihaća da budu u pripravnosti narednih sedam dana. Tada su sva prikupljena sredstva kase Humana usmjerena ka nabavci prehrambenih namirnica i pakovanja 100 prehrambenih paketa. 01.marta 2018. godine, Crveni križ grada Bihaća je aktivirao svoje ekipe za rad na terenu povodom stanja elementarne nepogode u Gradu Bihaću. Timovi Crvenog križa grada Bihaća su sa tri terenska vozila u naredna tri dana bili na terenu gdje su izvršili podjelu 100 prehrambenih paketa i 100 gotovih obroka koje je pripremio Merhamet. Jedan tim volontera je djelio tople napitke u centru grada Bihaća. Preko 40 volontera, raspoređenih u dvije smjene, obišlo je 14 mjesnih zajednica gdje su dostavili pomoć za više od 50 domaćinstava u kojima se nalaze stare i iznemogle osobe. Najveći problem su predstavljali neprohodni putevi do korisnika. Kako bi mogli podijeliti  prehrambene pakete i gotovu hranu morali su da očiste puteve do kuća starih i iznemoglih osoba.

Crveni križ Cazin u ovim zimskim danima uključio se u akciju pomoći licima u stanju socijalne potrebe. Pomognuto je 30 porodica u hrani i higijenskim potrepštinama. Za ovu pomoć CK Cazin izdvojio je 1500,00 KM.

Crveni križ općine Bužim u suradnji sa policijskom stanicom Bužim i lokalnom zajednicom je obišao 10 porodica koje se nalaze u stanju socijalne pomoći. Zbog neprohodnosti puteva i velikog snijega proteklih dana porodice su se nalazile u kritičnoj situaciji, te su im tom prilikom dostavljeni paketi hrane i higijene. Posebna pažnja je usmjerena na starije osobe koje nisu u mogućnosti izaći iz svojih kuća.

Volonteri CK općine Ključ bili su angažovani na prikupljanju prehrambeno higijenskih artikala, pakovanju paketa i na raspodjeli istih na terenu. CK općine Ključ je predviđajući veće sniježne padavine i hladnoće počeo sa podjelom humanitarnih paketa.  Akcija podjele humanitarnih paketa usljed velikih hladnoća i snježnih padavina izvršena je porodicama u socijalnoj potrebi, ugroženom stanovništvu, te starim i bolesnim osobama. Pred krizni period i u vrijeme padavina, podjeljeno je ukupno 65 humanitarnih paketa. Volonteri su posjetili i korisnike smještene u kampu (9 korisnika), naselje Velagići. Za tri porodice sa malom djecom uručeni su paketi garderobe i obuće (ukupno 14 paketa), te 7 paketa dječijih pelena, kao i 6 paketa pelena za odrasle. Uručena su i jedna invalidska kolica (pomagalo za hodanje) starijoj bolesnoj osobi. Još 9 paketa obezbjeđeno je i predato ranjivim kategorijama (Romi i povratnici).

CK Unsko-sanskog kantona podijelio je gradskim/općinskim organizacijama 308 paketa.

Nagli porast temperature zraka nakon obilnih snježnih padavina u Bosanskoj krajini uzrokovao je porast vodostaja svih rijeka, a voda trenutno prijeti naseljima i objektima u skoro svim krajiškim općinama.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.