Općinska takmičenja/natjecanja iz pružanja prve pomoći: U Vogošći, Ilijašu, Starom gradu i Novom Travniku učestvovale 24 škole

Prva pomoć kao program Crvenog križa je tradicionalna, i ima za cilj motivisanje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja u pružanju prve pomoći, te provjeru osposobljenosti mladih iz ove oblasti, kao i unapređenje općeg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih.

VOGOŠĆA

17. marta 2018. godine, na platou ispred KSC-a, održano je općinsko takmičenje osnovnih i srednje škole općine Vogošća iz pružanja prve pomoći. Na takmičenju su  učestvovale četiri osnovne i Srednjoškolski centar Vogošća. Plasman ekipa osnovnih škola: 1.mjesto OŠ Mirsad Prnjavorac, 2.mjesto OŠ Zahid Baručija, 3.mjesto OŠ Izet Šabić. Srednjoškolski centar Vogošća direktno se plasirao na Kantonalno takmičenje. Za prva tri mjesta obezbjeđeni su pehari i medalje.

ILIJAŠ

U organizaciji Crvenog križa općine Ilijaš  održano je  XXIII općinsko takmičenje učenika osnovnih škola  iz  pružanja prve pomoći. Takmičenje se održalo u OŠ “Srednje” i  učestvovalo je pet škola sa područja ove općine. Pobjednička ekipa OŠ “Stari Ilijaš”  učestvovati će na kantonalnom takmičenju 5. maja 2018. godine, gdje će predstavljati svoju školu, Crveni križ Ilijaš i općinu Ilijaš. Poredak ekipa: I mjesto –  OŠ “Stari Ilijaš”, II mjesto –  OŠ “Srednje”, III mjesto – OŠ “Hašim Spahić”, IV mjesto – OŠ “Podlugovi”, V mjesto – OŠ “Đulistan”.

STARI GRAD

U osnovnoj školi “Saburina” u Sarajevu,  održano je XXIII općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći. Takmičenje je otvorila Edina Mirojević, sekretar CK općine Stari grad Sarajevo.  Otvaranju takmičenja prisustvovala je i gospođa Enaida Višo, sekretar CK Kantona Sarajevo. Pristupilo je  6 ekipa osnovnih i 2 ekipe srednjih škola. Takmičenje iz prve pomoći organizovano je prema Propozicijama DCK BIH, a sastojalo se od ukupno 4 poligona. U kategoriji osnovnih škola pobjednik je OŠ „Mula Mustafa Bašeskija”, II mjesto je OŠ “Saburina”, a treće OŠ “Šejh Muhamed – efendija Hadžijamaković”. U kategoriji srednjih škola, na kantonalno takmičenje plasirala se JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, dok je JU Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn bila drugoplasirana. Najuspješnijim ekipama uručeni su pehari.

NOVI TRAVNIK

Crveni križ općine Novi Travnik, je 16. marta 2018.god. održao 19. općinsko natjecanje/takmičenje iz programa Prve pomoći u prostorijama Doma kulture, Novi Travnik. Učešće je uzelo 5 osnovnih i jedna srednja škola s područja ove općine. Takmičenje se sastojalo iz 4 radna poligona. Plasman u kategoriji osnovnih škola:  1. OŠ „Safvet-beg Bašagić“, Novi Travnik, 2. OŠ „Edhem Mulabdić“ Opara, 3. mjesto OŠ „ Mehmedalija Mak Dizdar“ Vodovod, dok će Srednja škola „Novi Travnik“ na kantonalnom takmičenju predstavljati CK općine Novi Travnik u kategoriji srednjih škola. Na natjecanju su dodijeljene zahvalnice, diplome i pehari za prva tri mjesta, kao i zahvalnice ostalim učesnicama. Od velikog značaja je prisutnost donatora, grupe „Malteser“ iz Njemačke, koji su bili sponzori ovog natjecanja.

 

Svim ekipama čestitamo na pokazanom  znanju, a prvoplasiranima želimo puno sreće na predstojećim kantonalnim takmičenjima.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.