Općina Vogošća obezbijedila vozilo Crvenom križu ove općine

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić danas je uručio ključeve novog automobila Općinskoj organizaciji Crvenog križa Vogošća. Crvenom križu je dato na korištenje teretno motorno vozilo marke FIAT DOBLO, tipa MAXI.

Krajem prošle godine Općinski štab civilne zaštite Vogošća je, razmatrajući zahtjev i potrebe OO CK Vogošća, na svojoj 35. redovnoj sjednici donio Zaključak da se pokrene procedura nabavke motornog vozila za svakodnevne aktivnosti i potrebe OO CK Vogošća.

Kako je vozilo koje trenutno koristi OO CK Vogošća u jako lošem stanju i tehnički neispravno, odnosno više nije ni sigurno za korištenje zahtjev je okarakterisan kao opravdan, a posebno iz razloga što je navedeno vozilo svakodnevno potrebno korisnicima javne kuhinje da ne ostanu uskrećeni za redovne tople obroke.

Služba civilne zaštite je na osnovu Zaključka Štaba provela zakonom propisane aktivnosti, te izvšila nabavku novog teretnog vozila marke Fiat Doblo, tip Maxi 1,6 MJTD.

Pored navedenog, Općina Vogošća je svojom Odlukom proglasila OO CK Vogošća udruženjem čija je djelatnost od značaja za zaštitu i spašavanje za područje općine Vogošća. Također, Općina Vogošća i OO CK su zaključili i Sporazum o načinu i uslovima angažovanja Crvenog križa općine Vogošća na zadacima zaštite i spašavanja, kao i Ugovor o davanju na korištenje vozila.

Prilikom predaje vozila na upotrebu Crvenom križu, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Nermin Hajro istakao je kako je ovo samo nastavak dugogodišnje uspješne saradnje sa Crvenim križom u kojem Općina Vogošća, a pogotovo Služba civilne zaštite vidi pouzdanog partnera.

U ime Crvenog križa vozilo je preuzela Ajša Abazovski, sekretar Crvenog križa Vogošća i tom prilikom se zahvalila naglašavajući kako je na ovaj način riješen dugogodišnji problem u funkcionisanju ove organizacije. Napomenula je kako će na ovaj način lakše dolaziti do svojih korisnika te da će korisnici Crvenog križa zapravo najviše osjetiti prednosti ove podrške od Općine Vogošća.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.