Održavanje higijene i zdravlja u kriznim situacijama

Dezinfekcija vode

Voda se dezinficira prokuhavanjem u trajanju od 5 minuta nakon ključanja. Za dezinficiranje vode koriste se hemijska sredstva na bazi hlora. Prilikom korištenja hlora i drugih hemijskih sredstava strogo se pridržavajte uputstava navedenih na originalnom pakovanju. Svaka nestručna upotreba hemijskih sredstava za dezinfekciju može biti opasna po život.

Higijena sredine

Pribor za jelo i kuhanje, radne površine i sl. Potrebno je temeljito oprati deterdžentom i toplom vodom. Neoštećene limenke i konzerve koje su došle u kontakt sa poplavnom vodom potrebno je temeljito očistiti. Operite zavjese, odjeću i posteljinu vrućom vodom i sapunicom. Izbijelite ih kad god je to moguće, a zatim ih osušite i ispeglajte. Isperite tepihe i namještaj čistom vodom, šamponom i osušite ih na zraku.

Lična higijena

Perite ruke uz upotrebu sapuna (nakon čišćenja poplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa poplavnom ili kanalizacijskom vodom, prije i poslije jela i prije upotrebe toaleta). Pobrinite se da djeca redovno i pravilno peru ruke. Ako voda nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije s upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.