Održano 8. državno takmičenje “Misli mine”

U organizaciji Društva Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH) je danas u Sarajevu održano 8. državno takmičenje “Misli mine” za učenike osvnovnih škola iz čitave zemlje. Pobjednik takmičenja bila je ekipa OŠ Vuk Karadžić iz Bijeljine, ali su svi učesnici pokazali visok nivo znanja, što će doprinijeti njihovom sigurnom ponašanju u minski ugroženim područjima. Takmičenje je pratila i izložba odabranih likovnih i literarnih radova na temu opasnosti od mina.

Takmičenju su, pored generalnog sekretara Crvenog križa Federacije BiH Hodžić Namika, prisustvovali i šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa/krsta Željko Filipović, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave Civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, BH MAC-a, UNDP-a, Caritas Italiana, te mediji.

Takmičenje je otvorio Branko Leko, glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Žiri je u svom sastavu imao tri člana:

Žiri je bio u sastavu od tri člana: Amina Kurtagić, predsjednik žirija – CKFBiH, Milan Simanić, član žirija – CKRS, i Tarik Šerak, član žirija – BHMAC.

Od opštinskog do državnog nivoa, kroz takmičenja godišnje prođe preko 25.000 učenika iz čitave BiH, a u današnjem finalu je učestvovalo šest pobjedničkih ekipa sa entitetskih takmičenja. Kroz ove aktivnosti učenici na interaktivan način saznaju više o minskoj opasnosti i kako da se zaštite od iste.

Rad sa djecom je važan dio programa Crvenog krsta/križa na upozoravanju od opasnosti i smanjenju rizika od mina, a on obuhvata i edukaciju poljoprivrednika, lovaca, povratnika i uopšeno stanovništva u minski zagađenim područjima. Mreža od preko 50 instruktora Crvenog krsta/križa, obučenih i akreditiranih od strane Centra za protuminsku akciju BiH, djeluje na području čitave zemlje. U sklopu programa je između ostalog postavljeno preko 500 upozoravajućih znakova i sagrađeno 13 sigurnih igrališta za djecu.

Državno takmičenje je realizovano uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa, a za osvježavajuće napitke pobrinula se kompanija Coca-Cola. Plasman ekipa na 8. državnom takmičenju je:

1. OŠ Vuk Karadžić, Bijeljina

2. OŠ Sveti Sava, Istočno Sarajevo

3. OŠ Nikola Tesla, Derventa

4. OŠ Suljo Čilić, Jablanica

5. OŠ Čavnik, Bužim i

6. OŠ Ustikolin, Ustikolina.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.