Održano 21. općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći Crvenog križa općine Stari Grad

Dana 08.04.2017. godine, u osnovnoj školi “Saburina” u Sarajevu, sa početkom u 10 sati održano je XXII općinsko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz pružanja prve pomoći.

Takmičenje je otvorila Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa općine Stari Grad Sarajevo. Ova aktivnost Crvenog križa općine Stari Grad Sarajevo je tradicionalna, i ima za cilj motivisanje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja u pružanju prve pomoći, te provjeru osposobljenosti mladih iz ove oblasti, kao i unapređenje općeg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih.

Takmičenju su pristupile ekipe 6 osnovnih i 2 srednje škole. Takmičenje se organizovalo prema Propozicijama DCK BIH, a sastojalo se od ukupno 4 poligona: 

POLIGON BR. 1 “TEST PITANJA”

POLIGON BR. 2. “TUČA U KOCKARNICI”

POLIGON BR. 3 “IZLET – EKSPLOZIJA PLINA”

POLIGON BR. 4  “DISEMINACIJA “

Glavni sudija takmičenja bio je dr. Harun Đozić, a preko 20 volontera i uposlenika Crvenog križa općine Stari Grad učestvovalo je u njegovoj realizaciji, u ulogama sudija, markiranata i šminkera.

 

Nakon završenog takmičenja gospođa Elmedina Fatić saopštila je rezultate i proglasila pobjednike, a gosti- generalni sekretar CK FBiH gospodin Namik Hodžić i sekretar CKKS gospođa Enaida Višo uručili su najuspješnijim ekipama  prigodne poklone i pehare.

Plasman u kategoriji podmlatka (učenici osnovnih škola): 

I    MJESTO : – OŠ.„MULA MUSTAFA BAŠESKIJA”

II   MJESTO : – OŠ.„VRHBOSNA“

III MJESTO: –   OŠ.„EDHEM MULABDIĆ”

 Plasman u kategoriji omladine (učenici srednjih škola): 

 I    MJESTO: – JU S.Š. POLJOPRI. PREHR. VETER. I USLUŽ. DJEL .

II  MJESTO: – JU S.Š. ZA TEKSTIL, KOŽU I DIZAJN

 Prvoplasirane ekipe će učestvovati na XXII Kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći 06.05.2017. godine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.