Održano 21. općinsko takmičenje iz prve pomoći Crvenog križa općine Ilidža

U subotu, 01.04.2017. godine, u Petoj osnovnoj školi, održano je XXII općinsko takmičenje iz prve pomoći Crvenog križa općine Ilidža. Učešće su uzele dvije srednje škole, Četvrta gimnazija Ilidža i Srednja međunarodna škola, te dvanaest osnovnih škola. Uz takmičarske ekipe, učešće je uzela i ekipa koja će BiH predstavljati na Evropskom takmičenju iz prve pomoći 2017. godine.

Ekipe su imale priliku da svoje znanje pokažu na 6 radnih poligona na kojima su bile prikazane različite nesreće: nesreća na građevini, dječijem igralištu, zemljotres u studentskom domu, saobraćajni udes, karate turnir i eksplozija plina; te na 8 rekreacijskih poligona sa različitim sadržajima: kratka diseminacija o CK, izviđački poligon sa preprekama, Instagram FlashMob, košarkaški poligon, puzzle, muzika i riječi, pantomima sa pojmovima prve pomoći, povez i lopta.

U kategoriji omladine prvo mjesto je zauzela Četvrta gimnazija Ilidža, a u kategoriji podmlatka Druga osnovna škola, te će ove dvije škole predstavljati Crveni križ općine Ilidža na predstojećem Kantonalnom takmičenju.

Na takmičenju su kao ocjenjivači bili prisutni ljekari medicinski radnici, te veliki broj volontera Crvenog križa općine Ilidža koji su prošli program prve pomoći te ostvarili uspjehe na različitim nivoima takmičenja, a kompletan događaj je brojio više od 200 ljudi.

Također su proglašene i tri najuspješnije ekipe na relaksacionim poligonima, te su im uručeni i prigodni pokloni.

Takmičenje je i ove godine organizovano u saradnji sa Udruženjem IV viteška motorizovana brigada u povodu sjećanja na Ratnu bolnicu “Ćamil Marić” koja je funkcionisala na osnovu dobrovoljaca koji su pružali prvu pomoć.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.