Održano 21. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa u pružanju prve pomoći

Crveni križ Federacije BiH je u Mostaru organizovao 21. Federalno takmičenje iz pružanja prve pomoći koje je okupilo preko 300 učesnika i takmičara iz cijele Federacije BiH.

Na takmičenju su učestvovale pobjedničke ekipe iz kantona/županija a mladi su imali priliku pokazati svoje znanje, umijeće i tehnike iz prve pomoći na isceniranim nesrećama kao što su: zalutali migranti u minskom polju, zemljotres, požar u stambenoj zgradi, pucnjava na svadbi, saobraćajni udes, te nesreća na izletu korisnika centra za osobe sa teškoćama u razvoju. Takmičenje je otvorio predsjednik CK FBiH, Ivo Juričević.

Za ove potrebe angažovan je tim za realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja koji je na originalan način prikazao scene i dao realan dojam.

Takmičenje je organizovano u okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca sa ciljem da se provjeri stečeno znanje mladih iz ovog jako važnog programa, ali i podigne svijest građana o važnosti poznavanja osnovnih koraka u spašavanju nečijeg života.

 

U kategoriji omladine najviše su pokazali timovi:

  1. Tim mladih Crvenog križa općine Kiseljak – SBK, 1530 bodova
  2. Srednja zubotehnička škola Sarajevo – KS, 1519 bodova
  3. Tim mladih Crvenog križa ‘Tutti Fratelli’ Orašje – PŽ, 1480 bodova

 

U kategoriji podmlatka prva tri mjesta su zauzeli:

  1. O.Š. ‘Pofalići’ Sarajevo – KS, 1544 boda
  2. O.Š. ‘Harmani I’ Bihać – USK, 1450 boda
  3. O.Š. ‘Miladije’ Tuzla – TK, 1439 boda

 

Navedene ekipe ostvarile su plasman na Državno takmičenje, a pobjednička ekipa iz Kiseljaka kao nagradu je dobila i učešće na Regionalnom takmičenju iz prve pomoći u Italiji. Diplome i pehare najboljima uručili su predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, zajedno sa glavnim sudijom takmičenja, dipl. med. tehničarom, Jasminom Nikšićem. Supervizor takmičenja bio je dr. Enes Osmanović, a supervizor za šminku Senka Vuković.

Na takmičenju su također proglašeni najbolji markiranti-glumci: Azra Kliko i Amel Mujić, te najbolji šminkeri Dženita Joldić i Julia Matošević. Zahvaljujemo se i Višenamjenskoj terenskoj jedinici CK Centar, koja je revijalno nastupala na ovom takmičenju.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.