Održana sjednica Društva CKBiH: Drago Martinović novi potpredsjednik

Na 4. sjednici Skupštine Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine potvrđen je izbor dr. sc. Drage Martinovića za potpredsjednika Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

  • Ovo je veliko priznanje za mene, ali ponajprije za Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke iz čijih redova i dolazim kao predstavnik civilne zaštite. Ono što mogu obećati je da ću svojim radom nastojati dati svoj doprinos razvoju humanosti i solidarnosti sukladno načelima Crvenog križa, te da ću časno predstavljati županijski Crveni križ iz kojega dolazim, Crveni križ FBiH a samim tim i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine – rekao je Martinović.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2019. godinu, kao i Izvještaj o aktivnistima strukture DCKBiH u odgovoru na pandemiju koronavirusa i Izvještaj o aktivnostima strukture DCKBiH u odgovoru na Migransku krizu u BiH.

Generalni sekretar Društva crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) Rajko Lazić izjavio je danas da je odgovor na Covid-19 stalna aktivnost kojom će se baviti Društvo u ovoj godini, te da se sačinjava plan kako bi se obezbijedili materijalno-tehnička i zaštitna sredstva i za narednu godinu, što će biti neophodno, jer sve govori da je situacija sa virusom ozbiljna.

Predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH Husein Kličić, koji inače dolazi sa područja Unsko-sanskog kantona (USK) posebno se osvrnuo na aktivnosti DCK BiH u odgovoru na migrantsku krizu u BiH. Kazao je da se od ukupnog broja, oko 80 posto migranata nalazi na području tog kantona, te da je koordinacija između svih međunarodnih aktera i organizacija koje rade na migrantskoj krizi zadovoljavajuća, kao i da se mogu pohvaliti da Crveni krst/križ BiH ima jedinstvenu koordinaciju i pristup radu kada je riječ o migrantskoj krizi. 

  • Struktura Crvenog križa u BiH uključena je u svih pet kampova na prostoru USK gdje se vrši priprema i isporuka obroka za 3.500 migranata koji se nalaze unutar privremenih kampova. Problem koji imamo sada jeste da su kapaciteti popunjeni i imamo puno veći broj migranata van kampova. Uz to u USK svakodnevno ulaze novi migranti, u prosjeku njih oko 150 dnevno – naveo je Kličić.

Dodao je da u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama, migrantima među ostalim osiguravaju medicinsku pomoć, higijenske pakete, hranu, kao i pružanje psihosocijalne podrške. Kličić je kazao da je kriza sa Covidom-19 otežala rad volonterima u migrantskoj kampovima, ali da je kontrola migranata kada je riječ o Covidu-19 na visokom nivou.

Prije početka sjednice održan je komemorativni dio posvećen g-dinu Ivu Juričeviću, potpredsjedniku DCKBiH i g-dinu Đoki Mihajloviću, generalnom sekretaru Crvenog krsta Republike Srpske.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.