Održana simulaciono-pokazna vježba “Zbrinjavanje povrijeđenih nakon zemljotresa” Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH sa partnerima

U subotu, 14.10.2017. godine, u 11:00 sati u Ključu (Alina luka) Crveni križ Federacije BiH sa svojom strukturom i partnerima izveo je  simulaciono-pokaznu vježbu naziva “Zbrinjavanje povrijeđenih nakon zemljotresa.  Domaćin vježbe bio je Crveni križ općine Ključ, uz podršku Crvenog križa Unsko-sanskog kantona i gradske i općinskih organizacija Crvenog križa na području ovog kantona.

Simulaciono-pokazna vježba organizirana je povodom obilježavanja 13. oktobra, Svjetskog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Učešće na smotri uzeli su kantonalni timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa, kao i Crveni krst/križ Brčko Distrikta BiH, te Civilna zaštita općine Ključ, Vatrogasna jedinica općine Ključ, Policijska stanica Ključ, J.U. Dom zdravlja Ključ, Kajak Kanu klub Ključ i Gorska služba spašavanja stanica Bihać. U ovom događaju učestvovalo je 150 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi.

Simulaciono-pokaznom vježnom Crveni križ, civilna zaštita i ostali partneri u sistemu zaštite i spašavanja demonstrirali su pripravnost i spremnost svojih timova da odgovore na neku od prirodnih i drugih nesreća.

Prije početka vježbe upriličena je smotra, a timovi su formirani u skladu sa svojim zadacima: prva pomoć, psiho-socijalna podrška, Služba traženja, logistika, evakuacija unesrećenih, realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, hitna medicinska pomoć, civilna zaštita, vatrogasci i policija.

Nakon izvršene smotre, prisutnima se obratio Namik Hodžić, rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH, koji je timove proglasio spremnim za vježbu. On se osvrnuo na napredak koje su organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH postigle u ovoj oblasti kroz učešće u različitim međunarodnim vježbama, zadatke koje Crveni križ obavlja u sistemu zaštite i spašavanja, kao i do sad postignutu opremljenost kantonalnih timova i višenamjenskih terenskih ekipa i jedinica.

Prisutnima su se obratili gosti- predstavnik Kantonalne uprave Civilne zaštite USK Muharem Kartal i Amir Hadžić ispred Općine Ključ. Među prisutnim gostima bili su i Enes Memić iz Federalne uprave Civilne zaštite, kao i Mahmoud Y. Ali, direktor  Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata- ureda u Sarajevu.

U ime domaćina, prisutnima su se obratili predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić i predsjednik Crvenog križa općine Ključ Senad Ibrahimović.

Tokom izvođenja vježbe, svi timovi Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH i partneri pokazali su zavidnu spremnost i visok nivo saradnje.

Po završetku vježbe partnerskim službama su uručene zahvalnice, a učesnicima su uručene diplome za učešće.

Nakon završetka vježbe, Logistički tim za ishranu Crvenog križa Federacije BiH, načelu sa Crvenim križem Unsko-sanskog kantona, spremio je ručak za sve učesnike vježbe.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.