Održana onlina radionica za mobilne timove posvećena humanitarnom i zdravstvenom zbrinjavanju migranata za vrijeme COVID-19

Danas je održana cjelodnevna online radionica za mobilne timove posvećena humanitarnom i zdravstvenom zbrinjavanju migranata za vrijeme povećanog širenja virusa COVID-19.

Razgovarano je o simptomatologija COVID-a, periodu inkubacije, vrstama i načinu testiranja, procjenama stanja, zaštitnoj opremi i nadogradnji standardnih operativnih procedura.

Radionice su na prijedlog IFRC odjela za zdravstvo u Budimpešti i Društva Crvenog krsta/križa BiH pripremili i održali doktor Mensur Hadžibeganović, član ekspertnog tima prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH i Jasmin Nikšić, stručni saradnik za zdravstvo i krizne situacije.

Cilj je bio proširiti znanje naših volontera i osoblja te unaprijediti zaštitu i sigurnost prilikom njihovog rada na terenu.

Na radionici su učestvovali mobilni timovi iz organizacija Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, Bihaća, Cazina, Ključa, Bosanskog Petrovca, Tuzlanskog kantona, Tuzle, Kalesije, Vlasenice, Zvornika, Zenice, Novog Sarajeva, kao i federalni mobilni tim sa psihologom i ljekarom.

Pored učesnika i predavača, prisutni su bili i doktor Aneta Trgachevska iz IFRC odjela za zdravstvo, kao i Emina Smith u ime Švicarskog Crvenog križa.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.