Održana 6. sjednica VI saziva Skupštine Crvenog križa Federacije BiH

U Sarajevu je održana 6. sjednica VI saziva Skupštine Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine Crvenog križa Federacije BiH prim. dr. Fadil Jahić.

Zastupnici su na sjednici razmatrali i usvojili Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2019.godinu, kao i Informaciju o aktivnostima strukture Crvenog križa Federacije BiH u odgovoru na COVID-19.

Na sjednici je izabran i novi predsjednik Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović, koji je ujedno i predsjednik Etičkog odbora Crvenog križa Federacije BiH. Također su izabrani i novi članovi Predsjedništva Crvenog križa FBiH – Marjan Lovrinović i Gordana Miljević, članovi Skupštine DCK BiH – Drago Martinović i Zdravko Mioč, a za člana Predsjedništva i dopredsjednika DCK BiH izabran je Drago Martinović. 

Vrsta i broj usluga pruženih građanima FBiH

Finansijski efekti

Tokom 2019. Godine ukupno je angažirano 2.987 volontera, oni su u prosjeku radili po 260 sati. Ukupna vrijednost volonterskog rada izražena u konvertibilne marke iznosi oko 1.506.440 KM.

Za vrijeme Nedjelje/Tjedna solidarnosti prikuplljeno je roba u vrijednosti od 59.817 KM, a ukupna procijenjena vrijednost pomoći i usluga pruženih građanima i zajednici je oko 3.000.000.

Kada govorimo o aktivnostima Crvenog križa tokom prethodne godine ukupno je organizirano 415 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a tom prilikom skupljeno je 16.544 darovanih jedinica krvi.

Broj građana koji koriste tople obroke u kuhinjama Crvenog križa je 2.483 dok je broj pripremljenih i distribuiranih obroka u kuhinjama Crvenog križa za socijalno ugrožene građane oko 670.000 dok je broj pruženih usluga kroz program kućne njege 135.646.

Broj pripremljenih i distribuiranih obroka u kuhinjama Crvenog križa za migrante je veći od 2 miliona i 239.773, a timovi Crvenog križa Federacije BiH migrantima u tranzitu pružili su pomoć 2.564 puta.

Kada govorimo o prvoj pomoć, osposobljeno je 30.642 vozača,  a broj certificiranih predavača instruktora –ljekara je 33 i instrukora volontera 105. Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine ” –  900.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.