Održana 24. sjednica šesto saziva Predsjedništva Crvenog križa FBiH

U Sarajevu je održana 24. redovna sjednca šestog saziva Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH.

Zastupnici su jednoglasno usvojili Prijedlog izvješća za 2021. godinu, kao i prijedlog finansijskog izvješća za prethodnu godinu s Izvješćem Nadzornog odbora o kojim će biti govora i na Skupštini Crvenog križa Federacije BiH. 

Usvojen je također godišnji plan nabavke za 2022. godinu kao i prijedlog odluke o formiranju Federalnog stožera za provedbu redovnih izbora u strukturi.

Na ovoj sjednici usvojena je odluka o dodjeli priznanja “8. Maj” za sedam osoba. Tako su priznanje dobili Suljo Čaušević, Rifet Miljković, Kasim Softić, Marija Divković, Amir Mahmutović, Maja Škoro i Mate Jurković. Podsjetimo priznanje „8 maj“ dodjeljuje Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH pojedincima za izuzetno značajan dugogodišnji doprinos na području humanitarnog djelovanja, te širenju misije, principa i vrijednosti Crvenog križa.

Također dodiljeneno je i 14 priznanja “Humani podvig” koje se dodjeljuje pojedincu za nesebično djelo kojim su u iznenadnim prirodnim i(ili) drugim nesrećama spašeni životi i(ili) spriječene teže posljedice za pojedinca, grupu građana ili dio lokalne zajednice, kao i za iskazanu izuzetnu solidarnost, hrabrost i pruženu pomoć. Doniranje organa osobama koje koje nisu u srodstvu, također, predstavlja Humani podvig.

Priznanje “Humani podvig” dobili su Alem Hanić, Ahmed Fazlić, Denis Rašidović, Džafer Hebib, Sanel Šurković, Ensad Medić, Ermin Mujezinović, Stjepan Pravdić, Hamdija Čamčić, Admir Terzić, Admir Zukić, Anes Halilović, Huso Sinanović i Jasmin Nikšić.

Priznanja će, ukoliko to bude dozvoljavala epidemiološka situacija, biti uručena na svečanosti povodom obilježavanja 8. maja, Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Zastupnici su, pored niza izvještaja usvojili i onaj o akciji solidarnosti za ratom ugroženo stanovništvo Ukrajine i aktivnosti na zbrinjavanju izbjeglica privremeno smještenih u Čitluku i Olovu,

Također usvojen je izvještaj o registru članova Crvenoga križa Federacije BiH, al ii informacija o zaključcima Komisije za zdravstvo i darivanje krvi, o potpisanim memorandumima Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, UNICEF-om i Federalnim zavodom za javno zdravstvo u vezi promocije masovne imunizacije te razumijevanju i saradnji sa Savezom socijalnih radnika Federacije BiH.       Jednoglasno su usvojeni su i prijedlozi planova i programa za obilježavanje Svjetskog dana zdravlja i Svjetskog dana i Sedmice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.