Održan trening za upravljanje motornim čamcima

U razdoblju od 12. do 13. maja u Šamcu, uz fiannsijsku potporu Švicarskog Crvenog križa, održan je ispit za upravljanje motornim čamcima.

Trening i polaganje ukupno je prošlo 26 kandidata, iz te Civilne zaštite općine i Crvenog križa općine Orašje, Brčko Distrikta, općine Šamac. Polaganje i obuku je prošlo deset volontera ispred Društva Crvenog križa/krsta BiH. te Civilne zaštite općine i Crvenog križa općine Orašje, Brčko Distrikta, i općine Šamac. Ispred Društva Crvenog krsta/križa BiH, obučeno je po pet volontera iz entitetskih organizacija Crvenog križa, članova kantonalnih timova Službe zaštite i spašavanja.

Teorijski nastavu i ispit organiziran je u prostorijama Crvenog krsta Šamac uz  prisustvo predstavnika Lučke uprave Brčko, kapetana Simikića. Nakon polaganja, sudionicima su održali predavanje predstavnici spasilačkih timovi Crvenog krsta Šamac i upoznali ih sa osnovama i opremom za rukovanje vanbrodskim motorom. Praktični dio je održan na rijeci Savi, u prisutnosti kapetana Simikića.

Drugi dan treninga održan je na rijeci Savi gdje volonteri stekli praktična znanja u upravljanju brodom kao i osnove veslanja.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.