Održan prvi kamp mladih DCK BiH

Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCKBiH) u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske (CKRS) i Crvenim križom Federacije BiH (CKFBiH) u periodu od 09-13.08.2018.godine u hotelu Nebojša na Jahorini organizovao je prvi Kamp mladih DCKBiH. Kamp je realizovan uz finansijsku podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca (MFDCKiCP) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa – delegacije u BiH (MKCK).

Na kampu mladih DCKBiH učestvovalo je 35 mladih volontera sa područja Bosne i Hercegovine iz slijedećih gradova: Doboj, Srbac, Kiseljak, Brčko, Gradiška, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Foča, Istočno Sarajevo, Prijedor, Zvornik, Gacko, Kalesija, Ilijaš, Sarajevo, Donji Vakuf, Živinice, Goražde, Gradačac, Lukavac, Fojnica i Cazin.

G-din Branko Leko, glavni tajnik DCKBiH na samom početku Kampa obratio se učesnicima kampa, istakao je važnost rada sa mladim volonterima iz strukture DCKBiH i njihov doprinos u realizaciji programskih aktivnosti Crvenog krsta/križa i zvanično je otvorio Kamp mladih DCKBiH. Kroz primjenu interaktivne metodologije učesnici kampa su imali priliku da stiču znanja iz slijedećih programskih oblasti: Diseminacija, Bolesti ovisnosti, Upozoravanje na opasnost od mina, Borba protiv trgovine ljudima i Reproduktivnog zdravlja.

12. avgusta obilježen je Svjetski dan madih pod motom »Ovo je sigurno mjesto za nas«. Prikazan je film o učesnicima Kampa mladih, Pjesma o mladima u Crvenom krstu/križu i dvije predstave kroz koje su obrađene teme Alkoholizma, Prve pomoći i Reproduktivnog zdravlja. Mladi učesnici kampa su preko društvenih mreža emitovanjem uživo pojedinih dijelova sa završne manifestacije poslali snažnu poruku mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine.

Kamp mladih je posjetio g-din Senadin Kumro ispred CKFBiH koji je pozdravio učesnike kampa i poželio uspješnu realizaciju istog.

Crveni križ Federacije BiH dao je i svoj doprinos također svojim instruktorima/edukatorima na ovom kampu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.