Održan drugi sastanak rukovodstva mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za Evropu i Centralnu Aziju

U periodu od 15. do 18. 12. 2016. godine u Jesolu- Italiji održan je drugi sastanak rukovodstva mladih Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za Evropu i Centralnu Aziju na kojem je učestvovao i Jasmin Nikšić, predstavnik Društva Crvenog krsta/križa BiH.
Sastanak je bio prilika da članovi rukovodstva razmatraju akcioni plan za naredne dvije godine, u kojem je najveći akcenat stavljen na aktivnosti u 5 oblasti:
– Migracije
– Inovacije u volontiranju
– Implementacija YES strategije
– Jačanje međuregionalnih mreža mladih
– Mladi i pregovaranje
Kroz akcioni plan, rukovodstvo mladih razmatralo je održavanje prve evropske konferencije “Mladi u migracijama” kao idealne prilike da se na jednom mjestu okupe lideri mladih Evrope i Centralne Azije, ali i Mediterana i drugih dijelova svijeta, te sa liderima Nacionalnih društava zajednički predstave aktivnosti u kojima veliku ulogu imaju mladi volonteri tokom migracijske krize.

Takođe se dogovaralo i oko učešća i uloge rukovodstva mladih na Generalnoj skupštini Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Istanbulu, te Evropskoj konferenciji u Kazahstanu.

Sastanak je podržan od strane Crvenog križa Italije i članovi rukovodstva su bili smješteni u domu Crvenog križa zajedno sa migrantima, gdje su imali priliku direktno raditi i razgovarati sa migrantima, ali i obilježiti Međunarodni dan migranata.

Pored toga održani su sastanci i sa liderima mladih Crvenog križa Italije.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.