Održano 18. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći

U okviru izvršavanja javnih ovlaštenja iz oblasti edukacije mladih iz prve pomoći, Crveni križ Federacije BiH je dana 30.05.2015. godine u Zenici je održao 18. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz  povreda, stanja i oboljenja. Na takmičenju je uzelo učešće 7     ekipa podmlatka i 8 ekipa omladine, a koje su pobjednici na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.

Organizacioni odbor takmičenja bio je u sastavu: Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, dr. Zlatko Kravić, glavni sudija takmičenja, Arma Oruć, sekretar Crvenog križa grada Zenica, domaćin, Sabina Ahmić, sekretar Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona, domaćin, te Nevenka Milanović, saradnik u Stručnoj službi CKFBiH.

Učesnicima 18. Federalnog takmičenja ekipa iz pružanja prve pomoći su se prije početka takmičenja obratili g. Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, Dobrica Jonjić, pomoćnik Federalnog ministra brada i socijalne politike, Matteo Ciarli, predstavnik Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te Ivo Juričević, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, koji je i otvorio isto. Osam šminkera su našminkali povrede na 21markirantu/glumcu koji su imitirali stanja povrijeđenih. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od  29 sudija bodovala je sadržaj i postupak rada ekipa na pet radnih poligona: Tuča u toku fudbalske utakmice, Saobraćajni udes, Požar u fabrici boja i lakova, Poplave i Minsko polje.

Tri prvopolasirane ekipe podmlatka i omladine su ostvarile sljedeće rezultate:

Pozicija

Omladina

Broj Bodova

Podmladak

Broj Bodova

1.

JU „Druga gimnazija“ Sarajevo

1263

JU OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Sarajevo

1191

2.

Tim mladih „Telemark“ Crvenog križa općine Banovići

1132

„Prva osnovna škola“ Bugojno

1087

3.

Gimnazija Bugojno

1061

OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Kakanj

1041

Glavni sudija i sudije na poligonima su proglasili najuspješnije glumce koji su na najoriginalniji način prikazali povrede. U kategoriji najbolji markirant pobjedili su  Irnis Marušić i Nudžejma Šahinović , a u kategoriji najbolji šminker Muris Đulović i Martina Nedić.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje  kategorije su uručene diplome, pehari i medalje. Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.