Održano 17. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“

Crveni križ Federacije BiH u sklopu obilježavanja Nedjelje/Tjedna “Upozoravanja na opasnost od mina” (03.12.-10-12.) organizirao je 17. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Takmičenje je održano 12.12.2015. godine u Hotelu „Hollywood“ Sarajevo. Pomenutom takmičenju prethodila su općinska, odnosno kantonalna takmičenja osnovnih škola.

Učesnike je pozdravio i poželio uspjeh generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH g. Namik Hodžić koji je ujedno i otvorio takmičenje. Takmičenju su prisustvovali ispred DCK BiH g-đa  Edina Ahmagić, ispred CK KS  Enaida Višo, sekretar i predstavnica Službe za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža – gđ-a Amra Bojičić . Žiri u sastavu predsjednica Branka Vitković (BiH MAC), Fazil Tica (KUCZ) i Selim  Kurtalić, instruktor programa UM  pratio je i ocjenjivao takmičare. Na takmičenju su učestvovala po tri predstavnika iz osam kantona, koja su prethodno pobjedila na općinskom i kantonalnom takmičenju. Učenici su se takmičili u rješavanju zadataka vezanih za poznavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Plasman ekipa po završetku takmičenja je bio sljedeći:Ekipa Devete osnovne škole Ilidža je osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto je osvojila ekipa O.Š. Suljo Čilić iz Jablanice dok je treće mjesto pripalo ekipi O.Š. Ivan Goran Kovačić iz Livna.

Svim učesnicima takmičenja uručene su zahvalnice i simbolični pokloni. Pobjedničkoj ekipi, drugoplasiranim i trećeplasiranim uručeni su pehari i medalje.

Federalno takmičenje iz programa «Upozoravanje na mine» je manifestacija koja ima za cilj da provjeri osposobljenost učenika osnovnih škola iz ove oblasti, jer stanovništvo BiH mora naučiti živjeti sa minama, a najbolji vid samozaštite je znanje o ispravnom ponašanju. Ova takmičenja se organizuju još od 1998. godine i postala su dio tradicionalnih aktivnosti Crvenog križa.  Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine” je oko 6000 ( podaci iz 2014.godine)

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.