Održano 17. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći

U okviru izvršavanja javnih ovlaštenja iz oblasti edukacije mladih iz prve pomoći Crveni križ Federacije BiH Dana 08.11.2014. godine u organizaciji Crvenog križa Federacije BiH održano je 17. Federalno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz  povreda, stanja i oboljenja. Takmičenje je održano na BURCH Univerzitetu na Ilidži koji se kao domaćin maksimalno angažirao dajući na raspolaganje sve kapacitete i osoblje na pripremi i realizaciji takmičenja. Na takmičenju je uzelo učešće 6 ekipa podmlatka i 8 ekipa omladine, a koje su pobjednici na prethodno održanim kantonalnim takmičenjima.

Organizacioni odbor takmičenja bio je u sastavu: Ivo Juričević, predsjednik CK FBiH, Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, dr. Zlatko Kravić, glavni sudija takmičenja član, Enaida Višo, sekretar CK KS, domaćin, Kemal Balihodžić, BURCH, domaćin i Nevenka Milanović, saradnik u Stručnoj službi CKFBiH.

Učesnicima 17. Federalnog takmičenja ekipa iz pružanja prve pomoći su se prije početka takmičenja obratili g. Admir Salihagić, generalni sekretar BURCH Univerziteta i g. Namik Hodžić, generalni sekretar CK FBiH, koji je i otvorio isto. Osam šminkera su našminkali povrede na 16 markiranata/glumaca koji su imitirali stanja povrijeđenih. Ocjenjivačka komisija, sastavljena od 26 sudija bodovala je sadržaj i postupak rada ekipa na četiri radna poligona: Pad na stepeništu, Pucanje stakla, Eksplozija plina i Panika na hodniku dok su ostala četiri poligona bila rekreaciona.Na jednom rekreacionom poligonu Izviđački odred „Igman 92“ je takmičarima prezentirao vještine vezanja raznih vrsta čvorova, dok su na drugom poligonu mladi sa BURCH Univerziteta predstavili Univerzitet. Na trećem i četvrtom rekreacionom poligonu mladima je predstavljana struktura mladih Crvenog križa i prezentacija: trgovina ljudima.

Ekipe podmlatka i omladine su ostvarile sljedeće rezultate:

Pozicija       Omladina     Broj bodova                  Podmladak            Broj bodova

1. KS – “Četvrta gimnazija” Ilidža  1021          KS – OŠ „Deveta osnovna škola“ Ilidža  998

2.TK-Tim mladih „Telemark“ CK općine Banovići 941   SBK/KSB – Prva OŠ Bugojno 875

3.SBK/KSB – “Gimnazija” Bugojno    820           TK-JU „OŠ Banovići“ – Banovići 866

4.USK- Medresa „Džemaludin Čaušević“-Cazin 777  ZHŽ – OŠ “Fra Stipan Vrljić” Grude 862

5.ZHŽ –  SŠ „A.B.Šimić“-Grude    683    ZDK – OŠ “Prva osnovna škola” Zavidovići 648

6.ZDK -„Prva gimnazija“ Zenica    668    USK – JU OŠ „Gornje Prekounje – Ripač Bihać 517

7.PŽ- Srednja strukovna škola Orašje 640

8.BPK-MSŠ „Enver Pozdenović“Goražde 626

Glavni sudija i sudije na poligonima su proglasili najuspješnije glumce koji su na najorginalniji način prikazali povrede. U kategoriji najbolji markirant pobjedili su Redžo Poljić i Aida Kapetanović, a u kategoriji najbolji šminker Esma Botulja i Adis Šahinović. Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje  kategorije su uručene diplome, pehari i medalje. Tri prvoplasirane ekipe omladine i tri prvoplasirane ekipe podmlatka će uzeti učešće na Državnom takmičenju ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.