Održano 13. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina”

Crveni križ Federacije BiH je u okviru Programa «Upozoravanja na opasnost od mina» (a sklopu obilježavanja 3.decembra- Svjetskog dana invalidnih osoba i 10.decembra Svjetskog dana ljudskih prava) organizovao 10.12.2011 godine Trinaesto Federalno takmičenje učenika osnovnih škola. Takmičenje je održano u “Prvoj osnovnoj školi” Ilidža na Ilidži. Pomenutom takmičenju prethodila su općinska, odnosno kantonalna takmičenja osnovnih škola.

Prisutnima su se prije početka takmičenja obratili direktor Prve osnovne škole Ilidža g. Džeko Muhović i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić koji je i otvorio takmičenje. Žiri u sastavu Ivana Grujić (DCK/K BiH) – predsjednik, Enaida Višo(CK Kantona Sarajevo) i Saša Obradović (BHMAC)-članovi je pratio i ocjenjivao takmičare. Na takmičenju su učestvovala po tri predstavnika iz osam kantona, koja su prethodno pobjedila na općinskom i kantonalnom takmičenju. Učenici su se takmičili u rješavanju zadataka vezanih za poznavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Na kraju takmičenja ekipa Tuzlanskog kantona osnovne škole “Banovići” iz Banovića je osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto je osvojila ekipa iz Srednjobosanskog kantona , OŠ “Dubravice “ iz Viteza, dok je treće mjesto pripalo ekipi iz Kantona Sarajevo Prva OŠ“Zaim Kolar” iz Trnova. Pobjedničkoj ekipi, drugoplasiranim i trećeplasiranim su uručeni pehari i medalje. Svaki član ekipe je na poklon dobio skromne darove od Crvenog križa Federacije BiH.
Federalno takmičenje iz programa «Upozoravanje na mine» je manifestacija koja ima za cilj da provjeri osposobljenost učenika osnovnih škola iz ove oblasti, jer stanovništvo BiH mora naučiti živjeti sa minama, a najbolji vid samozaštite je znanje o ispravnom ponašanju. Ova takmičenja se organizuju još od 1998. godine i postala su dio tradicionalnih aktivnosti Crvenog križa. Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine ” je oko 22.000.
Na pomenutom takmičenju su dodjeljene nagrade i medalje za prvo, drugo i treće mjesto za likovne radove koji su uradili učenici osnovnih škola u Federaciji BiH na temu “Upozoravanje na opasnost od mina. “Konkurs za likovne radove je bio raspisan povodom desetogodišnjice Nedelje/Tjedna “Upozoravanje na opasnost od mina” u Federaciji BiH, koja se obilježava svake godine u periodu od 03. 12. do 10. 12. U sjedište CKFBiH su pristigla ukupno 164 likovna rada.  Odlukom žirija odabrana su četri najbolja likovna rada:
1.mjesto Dalila Čorović OŠ „Ćamil Sijarić“-Kanton Sarajevo
2.mjesto Ermin Bajramović OŠ „Kreka“-Tuzla-Tuzlanski kanton
3.mjesto djele:Samira Paščanović OŠ „Tojšići“-Kalesija-Tuzlanski kanton i Leda Šantić „Katolički školski centar u Sarajevu“ –Kanton Sarajevo

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.