Održana 5. sjednica IV saziva Skupštine Crvenog križa FBiH

Jučer je u prostorijama zgrade Federalne uprave Civilne zaštite u Sarajevu održana je 5. sjednica IV saziva  Skupštine Crvenog križa Federacije BiH kojom je presjedavao Prim. dr.Fadil Jahić.Sjednici su osim zastupnika prisustvovali i gosti: ispred MKCK g-đa Zorica Lučić, ispred  Društva Crvenog križa/krsta BiH generalni sekretar Dušan Kulušić, te sredstva javnog informisanja (FTV, Fena i Dnevni avaz).

 

Zastupnici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH su jučerašnjoj sjednici  usvojili  Plan rada i Finansijski plan za 2011.godinu, te izabarali novog predsjednika do kraja tekućeg mandata, g-dina Ivu Juričevića iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Zbog izbora na poziciju predsjednika Društva Crvenog križa BiH, dosadašnji predsjednik Branko Leko je podnio ostavku.

U tekućoj godini posebna pažnja će se posvetiti odgovoru na potrebe ugroženih građana, povećanju članstva i volontera, unapređenje procesa edukacije iz prve pomoći, povećanju broja dobrovoljnih davalaca krvi kroz organizirane akcije, jačanju kapaciteta u pripremi i odgovoru na prirodne i druge nesreće, kao i doedukaciji profesionalaca i volontera. Crveni križ zahvaljuje Vladi Federacije BiH na kontinuiranoj finansijskoj podrški aktivnostima Crvenog križa u Federaciji BiH. Za realizaciju zacrtanih ciljeva, neophodno je obezbijediti više sredstava od igara na sreću i lutrije, a posebno iz budžeta jednog broja kantona i općina koje su se u potpunosti oglušile od obaveze iz Zakona o Crvenom križu Federacije BiH  u kojem je precizirano da se za rad Crvenog križa obezbjeđuju sredstva iz budžeta svih razina vlasti.Navedeni maćehinski odnos pojedinih kantona i općina naspram Crvenog križa je posebno izražen u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10, te u općinama Velika Kladuša, Čelić, Banovići, Gradačac, Doboj Jug, Kakanj, Vareš, Olovo, Maglaj, Zenica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Fojnica, Kiseljak, Jablanica, Konjic, Ravno, Prozor-Rama, Neum, Sarajevo-Centar, Sarajevo-Novi grad, Hadžići, Tomislavgrad, Kupres, Drvar i Bosansko Grahovo.Crveni križ Federacije BiH još jednom poziva nadležne organe kantona i općina da ispoštuju zakonske odredbe i u ovoj godini u budžetima predvide sredstva za djelatnost Crvenog križa koji ima značajna javna ovlaštenja, jer kršenjem zakonskih propisa direktno umanjuju sposobnost Crvenog križa da odgovori na značajne potrebe prema zajednici, a indirektno ugrožavaju zdravlje i socijalnu sigurnost građana Federacije i Bosne i Hercegovine.

. a

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.