Održana press konferencija Društva Crvenog krsta/križa BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje/Tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (08.-15.05.)

U četvrtak, 07.05.2015. godine, u prostorijama Crvenog križa Federacije BiH održana je zajednička press konferencija Društva Crvenog krsta/križa BiH, Crvenog krsta Republike Srpske i Crvenog križa Federacije BiH.Glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH, Branko Leko, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić i generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, Đoko Mihajlović, zajedno su predstavili plan aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, 08.05. te Nedjelje/tjedna Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca (08.-15.05.2015.godine)

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, Đoko Mihajlović, istakao je izuzetno dobru saradnju među entitetskim organizacijama Crvenog križa/krsta, te istakao koliko je važno probuditi svijest svih građana Bosne i Hercegovine o potrebi da pomažu socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Također se osvrnuo na programske aktivnosti (dobrovoljno darivanje krvi, upozoravanje na mine, služba traženja) i istakao doprinos koji Crveni križ/krst u cjelini daje društvu.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić, je istakao da je ove godine Nedjelja/tjedan Crvenog križa/krsta  posvećena obilježavanju 50 godina od nastanka 7 principa (humanost, nepristrasnost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost), te ukratko predstavio plan aktivnosti Crvenog križa Federacije BiH. Pomenuo je između ostalog planiranu posjetu povratnicima u mjesto Stragičine, općina Rudo, u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske, planirane obilaske građana koji su pretrpjeli velike štete tokom prošlogodišnjih poplava i uručivanje paketa humanitarne pomoći, te zvanični završetak obnove kuća u Topčić Polju i Maglaju u saradnji sa Crvenim Polumjesecom Ujedinjenih Arapskih Emirata.Iskoristio je priliku da apeluje na organe vlasti da prepoznaju Crveni križ/krst kao lidera humanitarnog rada, te organizaciji pruže podršku, jer samo tako se može adekvatno odgovoriti na potrebe građana.

Glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH, Branko Leko, predstavio je akciju pomoći stanovništvu Nepala. Obzirom na manjak kapaciteta Društva Crvenog krsta/križa BiH, donesena je odluka da se otvore humanitarni broj telefona dostupan sa svih mobilnih i fiksnih mreža koje postoje u Bosni i Hercegovini, i poseban žiro-račun za sakupljanje novčanih donacija.Broj humanitarnog telefona je 17003, i pozivom na njega doniraju se 2 KM, a žiro-račun je otvoren u SBERBANK BH d.d. i broj žiro računa je: 140-101-11300020-18.On se također osvrnuo na obnovu zgrade Crvenog križa/krsta u Sarajevu, na kojoj je već dovršena prva faza sanacije, te su pribavljena sredstva od strane donatora, Talijanskog Crvenog križa za drugu fazu. Cilj obnove je održati autentičnost zgrade, obzirom na to da je ista proglašena nacionalnim spomenikom kulture.

slika slika slika slika

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.