Održana 5. sjednica V saziva Skupštine Crvenog križa Federacije BiH

Dana 17.12.2015. godine održana je 5. sjednica V saziva Skupštine Crvenog križa Federacije BiH, na kojoj je upriličena dodjela priznanja “Humani podvig” za 17 pojedinaca za nesebično djelo kojim su u iznenadnim nesrećama spašeni životi i/ili spriječene teže posljedice za pojedinca, grupu građana ili dio lokalne zajednice, kao i za iskazanu solidarnost, hrabrost i pruženu pomoć, te jedno priznanje “Zlatni znak Crvenog križa” za postignute izuzetne rezultate, dugogodišnju aktivnost i doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka Crvenog križa.

Gosti Skupštine su bili Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, dr. Melika Mahmutbegović, predstavnica Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Senada Sabitović-Karić, predstavnica Međunarodne Federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u BiH, Edina Karaman, predsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH, Rajko Lazić i član predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH, dr. Šemsudin Hadrović.

Nakon uvodnog obraćanja gostiju, upriličena je dodjela priznanja “Humani podvig”, te priznanja “Zlatni znak Crvenog križa”. Priznanja dobitnicima su uručili Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, dr. Melika Mahmutbegović, predsjednik Skupštine Crvenog križa Federacije BiH, mr Hasan Topalović, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, Ivo Juričević i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić.

Priznanja su uručena slijedećim pojedincima:


R.br.

Ime i prezime kandidata

Obrazloženje

1.

Denis Šabić

Dana 28.09.2015. godine u zeničkom naselju Crkvice došlo je do saobraćajne nesreće. Vozač automobila je u vožnji doživio srčani udar, uslijed čega je izgubio kontrolu nad vozilom. Brzom reakcijom Denisa Šabića, vozaču su oslobođeni disajni putevi, te su započete mjere oživljavanja. Vitalni parametri povrijeđenog uspostavljeni su prije dolaska vozila hitne pomoći, te je zbog ove brze reakcije vozač preživio.

2.

Almina Pezo

Dana 18.01.2015. godine, u blizini Busovače došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala 2 vozila. Almina Pezo, kapiten reprezentacije BiH iz pružanja prve pomoći koja je našu zemlju ove godine predstavljala na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći, slučajno se zatekla na mjestu nesreće, ali je uspjela ovladati masom uspaničenih očevidaca i pružiti prvu pomoć 5 osoba, od kojih su 3 imale teže tjelesne povrede.

3.

Miloš Grahovac

Početkom ovog mjeseca, Miloš Grahovac, pripadnik MUP-a RS, u mjestu Šuice kod Kupresa, u vožnji je prisustvovao saobraćajnoj nesreći. Zaustavivši svoje vozilo, prišao je automobilu koji je, zbog višestrukog prevrtanja, skoro potpuno uništen, i ugledao vozača bez svijesti. Brzim ukazivanjem osnovnih mjera spašavanja života, vozač je prodisao, te je uz pomoć ljekara iz hitne pomoći izvučen iz vozila i prebačen za Livno. U Zagrebu mu je operisana kičma, a ova brza reakcija mu je spasila život.

4.

Šaban Behlić

Dana 21.02.2015. godine u mjestu Čarakovo kod Prijedora, došlo je do saobraćajne nesreće. Vozač je izgubio kontrolu nad automobilom i sletio u rijeku Sanu. Šaban Behlić je, čuvši škripu kočnica, izašao iz kuće, te iz rijeke Sane izvukao nesrećnog vozača koji je u vodi dubine oko 1 metar proveo 15-ak minuta. Zaustavio je automobil koji je prolazio putem, te na taj vozaču sa povredama grudnog koša, obezbijedio prevoz do bolnice.

5.

Elvis Hodžić

Elvis Hodžić, pripadnik 4. pješadijske brigade- 3. pješadijskog bataljona Oružanih snaga BiH, u augustu ove godine, nakon što je uočio dječaka u rijeci Drini, skočio je u rijeku, te ga plivajući jednom rukom, izvukao na obalu. Pružio je neophodnu prvu pomoć i poduzeo mjere oživljavanja, te pozvao hitnu pomoć, koja je nesretnog dječaka transportovala u bolnicu u Goraždu.

6.

7.

8.

Kristijan Miličević

Dženan Bekrić

Sanel Šljivo

Dana 06.10.2015. godine u mjestu Gračanica kod Prozor-Rame, desila se saobraćajna nesreća u kojoj je automobil, u kojem su bile 2 osobe, sletio sa magistralne ceste u korito rijeke Rame. Automobil je u rijeku pao na krov i u njega je počela ulaziti voda. Zahvaljujući brzoj reakciji ova tri spasioca, životi putnika, koji su u automobilu pod vodom proveli 4 minute boreći se za život, su spašeni.

9.

10.

11.

Edin Malkić

Amir Hadžiabdić

Rasim Suljić

Dana 25. 09. 2015. godine, u večenjim satima u Bihaću je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je automobil udario pješaka na trotoaru. Nesretni pješak od siline udarca odbačen je u kanal u koji se dijelom račva rijeka Una, a na istom mjestu je završio i automobil u kojem su se, osim vozača, nalazila još dva putnika.

Edin Malkić, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu, Amir Hadžiabdić, pripadnik MUP-a USK i Rasim Suljić, dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“, spustili su se u kanal i izvukli sve četiri osobe. Nastradali pješak je zadobio teške tjelesne povrede, a život mu je spašen upravo zbog brzog izvlačenja iz vode.

12.

Mladen Lucić

Tokom prošlogodišnjih poplava, a po saznanju da se na području Novog Sela, općina Bosanski Šamac (RS), u veoma teškoj situaciji se nalazi porodica Blatančić, za kojom se tragalo dva dana, Mladen Lucić preuzima odgovornost na sebe i odlazi na izvlačenje porodice. Nakon 5 sati izvlači i dovozi porodicu na sigurno, gdje im je pružena medicinska pomoć.

13.

Samir Avdić

Spasio i olakšalo živote romske porodice koja je živjela u teškim i nehumanim uslovima, zatečena snijegom i velikim minusima. Mnogobrojnoj romskoj porodici koja je provodila zimu u trošnoj i neuslovnoj kući bez osnovnih sredstava za život, sa petero malodobne djece, gospodin Avdić je obezbijedio i uručio pomoć. Time je spasio petero malodobne djece od hladnoće i teških uvjeta života tokom teških i hladnih zimskih dana. Također se zalagao za njihovo izmiještanje u adekvatne objekte kako bi se spriječile moguće posljedice po porodicu, a pogotovo po djecu, što je i realizovano.

14.

Dr. Reuf Karabeg

U junu 2015. godine dr. Karabeg je na plaži u Neumu spasio je život petogodišnjoj djevojčici koja se počela utapati u moru.

15.

Ekrem Tuka

Kandidovan zbog izuzetnih uloženih napora u traganju i spašavanju sugrađanina T.M. u rijeci Bosni. Kao iskusan spasilac na vodi i pod vodom dao je doprinos u spašavanju maloljetnih kupača na gradskom bazenu Zenica. Lično je učestvovao u spašavanju mladića u naselju Janjići koji je pao sa litice visoke 30 metara.

16.

Nadin Kevelj

Nakon dojave da je R.Š. iz sela Bratač (općina Nevesinje) nestao, Gorska služba spašavanja Stanica Mostar, čiji je član i gospodin Kevelj,  samoinicijativno kreće u potragu za nestalim. Nakon 7 dana potrage, osoba je pronađena živa i u dobrom zdravstvenom stanju.

17.

Mate Jurković

Posebno istaknuta hrabrost i požrtvovanost tokom potrage za nestalim sugrađaninom, koja se ogleda u pretraživanju korita rijeke Neretve za vrijeme izuzetno niskih temperatura.

Posebno priznanje “Zlatni znak Crvenog križa” uručeno je Mariji Maji Jurčenko, dugogodišnjoj aktivistici Crvenog križa/krsta grada Tuzla, koja se svojim humanim djelima i provođenjem aktivnosti i programa Crvenog križa istakla u zajednici. O njenom životu je snimljen i dokumentarni film.

Nakon uručenja priznanja, sjednica Skupštine je nastavljena po dnevnom redu, a sjednicom je predsjedavao predsjednik Skupštine Crvenog križa Federacije BiH, mr Hasan Topalović. Skupština je, nakon rasprave po tačkama dnevnog reda jednoglasno usvojila Plan rada i Finansijski plan za 2016. godinu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.