Održana 4. Izvještajna sjednica Skupštine Crvenog križa Federacije BiH

Na 4. Izvještajnoj sjednici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH koja je održana 24.04.2015. godine u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, razmatran je i jednoglasno usvojen Izvještaj o radu sa Finansijskim izvještajem i Izvještajem Nadzornog odbora za 2014.godinu, te dodijeljena godišnja priznanja pojedincima i organizacijama u strukturi Crvenog križa za izuzetan angažman i iskazanu solidarnost na pružanju pomoći stanovništvu BiH ugroženom poplavama i klizištima u 2014. godini.Također su uručene zahvalnice za dugogodišnju podršku u radu i finansiranje djelatnosti Crvenog križa Federacije BiH predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.Na sjednici su prezentovani rezultati rada Crvenog križa Federacije BiH u protekloj 2014. godini, sa posebnim osvrtom na djelovanje organizacije u pomoći stanovništvu BiH tokom poplava i klizišta koja su pogodila našu zemlju.

U usvojenom Izvještaju o radu konstatirano je, da je posredstvom 106 zaposlenih, oko 2600 volontera, Crveni križ Federacije BiH u protekloj godini dao veliki doprinos u pružanju pomoći stanovništvu BiH ugroženom poplavama i klizištima, poboljšanju zdravlja i socijalnoj zaštiti, te odgoju i edukaciji građana BiH, a na temelju zakonom datih javnih ovlaštenja, u okviru čega posebno izdvajamo:

-oko 22.000.000,00 KM, ukupna procijenjena vrijednost prikupljenih humanitarnih roba i  materijalno-tehničkih sredstava u periodu poplava (donacije građana, Crvenog križa, pravnih subjekata i civilnog društva) i 5.828.610,00 KM sveukupna novčana pomoć (pomoć građanima i obnova javnih i drugih objekata)

19.942 prikupljenih doza krvi za bolesne i povrijeđene građane BiH

– oko 33.000 osoba educiranih iz prve pomoći (vozači, učenici, građani, povratnici, uposlenici)

-preko 55 .000 osoba koje smo pomogli sa humanitarnom pomoći

-pruženih 100.952 usluga kućne njege za oko 3200 starih i osoba sa invaliditetom

-preko 650.000 obroka pripremljenih i distribuiranih u kuhinjama Crvenog križa

– preko 7.500 educiranih iz programa upozoravanje na mine, TB, reproduktivnog zdravlja i HIV AIDS itd.

– pruženo preko 1500 intervencija prve pomoći, izvršeno 230 transporta učesnika Marša mira u Srebrenici 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.