Održana 3. sjednica Skupštine Crvenog križa FBiH- Uručene zahvalnice donatorima i partnerima za iskazanu solidarnost i učešće u humanitarnoj akciji Crvenog križa u pružanju pomoći stanovništvu BiH nastradalom u poplavama i klizištima

Dana 29.01.2015. godine u Hotelu Grand u Sarajevu, održana je 3. sjednica Skupštine Crvenog križa Federacije BiH. Na pomenutoj sjednici Skupštine zastupnici su između ostalog razmatrali i usvojili Plan rada i Finansijski Plan Crvenog križa FBiH za 2015. godinu. U okviru održavanja sjednice Skupštine upriličena je svečana dodjela zahvalnica pojedincima, organizacijama, poslovnim subjektima i medijskim kućama za iskazanu solidarnost i učešće u humanitarnoj akciji Crvenog križa u pružanju pomoći stanovništvu BiH nastradalom u poplavama i klizištima u 2014. godini.

Prisutnima se obratio predsjednik Crvenog križa FBiH Ivo Juričević, koji je istakao da je veliki broj pojedinaca i organizacija tokom kataklizmičnih poplava pomogao građanima u ugroženim područjima. “Veliko hvala hiljadama malih donatora koji su pokazali solidarnost i to iz svih krajeva BiH. Crveni križ je najhumanija i najmobilnija organizacija na ovim prostorima. Neka živi snaga humanosti”, rekao je Juričević.U nastavku je prikazan i kratki film o aktivnostima Crvenog križa tokom poplava, a generalni sekretar Crvenog križa FBiH, Namik Hodžić je izrazio veliku zahvalnost svima koji su pomogli. Nastavit ćemo i dalje raditi, sve dok se potpuno ne riješe problemi uzrokovani prošlogodišnjim poplavama i klizištima-kazao je Hodžić.

Posebna zahvalnost je izražena svim građanima, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Civilnoj zaštiti,  institucijama i ustanovama, kao i neformalnim i neprofitnim organizacijama, te kompanijama koje su doprinjele u zbrinjavanju ugroženog stanovništva. Više hiljada građana-volontera, ustanova, međunarodnih i domaćih organizacija i kompanija doniralo robe, novac i usluge onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.Značajan broj donatora je svoju novčanu ili drugu pomoć implementirao posredstvom Društva Crvenog križa/krsta BiH, Crvenog križa RS i Crvenog križa Brčko Distrikta BiH i istima će prigodnom prilikom zahvalnice biti dodijeljene sa njihove strane.

Zahvalnost je izražena i sestrinskim organizacijama iz Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, kao što su: Crveni polumjesec Turske, Hrvatski Crveni križ, Crveni krst Makedonije, Crveni krst Crne Gore,  Crveni krst Srbije, Crveni križ Slovenije, Austrijski Crveni križ, Norveški Crveni križ, Crveni križ Španije, Njemački Crveni križ, Američki Crveni križ, Crveni križ Bugarske, Češki Crveni krst, i Crveni polumjesec Kuvajta, kao i drugim kompanijama i institucijama. Svim donatorima koji nisu bili prisutni, zahvalnice će biti uručene direktno ili posredstvom organizacija Crvenog križa u kantonima, gradovima i općinama.

Na pomenutoj svečanosti Zahvalnice su uručene i Crvenom križu Federacije od strane općine Maglaj, za nesebičnu pomoć i podršku građanima općine stradalim u majskim poplavama, predstavnika OŠ Abdulvehab Ilhamija iz Željeznog Polja, za doprinos u obnovi obnovljene škole oštećene u poplavama, OŠ Vladimir Nazor iz Odžaka za pruženu pomoć u adaptaciji školske dvorane, te Crveni križ općine Olovo za humanitarnu pmoć koja je upućena za vrijeme prirodne nesreće na područje općine Olovo.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.