Održana 19. sjednica Predsjedništva Crvenog križa FBiH

Dana 02.06.2011 godine u prostorijama Crvenog križa FBiH održana je 19. sjednica Predsjedništva Crvenog križa FBiH. Neki od najvažnijih zaključaka sa pomenute sjednice su sljedeći:
1.    Usvojen je program obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih darivatelja krvi-14. Federalni susreti DDK održati će se,18.06.2011.godine u Posušju, gdje će se okupiti oko 300 višestrukih davalaca krvi kojima će biti dodijeljena najviša priznanja Crvenog križa FBiH, Zlatni znak i Srebrna plaketa, na temelju odluke Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH.
2.    Donesena je Odluka o raspodjeli i utrošku sredstava prikupljenih od igara na sreću u iznosu od 22.700,00 KM, namijenjenih za podršku organiziranju akcija doborovoljnog darivanja krvi svim organizacijama CK u strukturi. Osnov za raspodjelu novčanih sredstava predstavljaju pokazatelji o broju davalaca iz 2010. godine iz verificiranog Izvještaja o radu Crvenog križa FBiH.

3.    Donesena je Odluka o nabavci humanitarnih roba, paketa hrane, higijene i pelena za odrasle osobe, u ukupnoj vrijednosti od 60.000,00 KM, uz korekciju da cijena paketa hrane ne bude veća od 30 KM kako bi se pomoglo što većem broju građana. Sredstava će biti operativna nakon doznake od strane Vlade FBiH
4.    Prihvaćen je prijedlog projekta-Učešće strukture Crvenog križa FBiH u obilježavanju 16-te godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.
Pozivaju se organizacije CK kantona, izuzev CK KSA i CK TK da Stručnoj službi stave na raspolaganje dio kantonalnog Tima zaštite i spašavanja( logistički tim od četiri osobe) koji bi participirali u prihvatu i zbrinjavanju učesnika Marša mira koji dolaze iz Žepe( Ljiljen do )
Pozivaju se organizacije CK kantona, izuzev CK KSA i CK TK, da obezbijede jedan medicinski tim( ljekar i dva medicinska tehničara), za doček posmrtnih ostataka žrtava Genocida, za 09.07.2011.godine u Potočarima u Srebrenici
Daje se mogućnost svim zainteresiranim organizacijama CK kantona, grada i općina  da u roku od 7 dana prijave učešće u obilježavanju 16-te godišnjice Genocida nad Bošnjacima Srebrenice.
5.    Donesena je Odluka o raspodjeli roba od Mormonske crkve iz SAD-a koja se sastoji od invalidskih kolica, higijenskih paketa i paketa za novorođenčad. Komisija za socijalnu djelatnost, pripreme i odgovor na nesreće se zadužuje da, uvažavajući želje donatora, utvrdi  prijedlog raspodjele roba i podnese Predsjedništvu na usvajanje.
6.    Zbog zloupotrebe javnih ovlaštenja Crvenog križa u BiH od strane tzv. Crvenog polumjeseca ZDK-a, Kantonalnom ministarstvu pravosuđa uputiti zahtjev da se, u skladu sa Zakonom o Crvenom križu FBiH, Zakonom o upotrebi i zaštiti znaka Crvenog križa i naziva DCK BiH i Zakonom o DCK BiH, preispita registracija Crvenog polumjeseca ZDK i traži brisanje iz registra.
Od Stručne službe DCK BiH se traži hitno poduzimanje mjera na zaštiti Znaka, mandata i javnih ovlaštenja Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine, a shodno odredbama Zakona o upotrebi i zaštiti znaka Crvenog križa/krsta i naziva DCK BiH.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.