Odavanje počasti poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa

Crveni križ Kantona Sarajevo i ove godine obilježio je datum stradanja Frederika Morisa (Frederic Maurice) delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa, koji je na višegradskoj kapiji na Vratniku poginuo prije 25 godina u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog  Sarajeva, vršeći svoju humanitarnu misiju.

Odavanju počasti poginulim humanistima i aktivitima Crvenog križa prisustvovao je i Ivan Lalić, koji je 18. maja 1992.g. ranjen, a bio u pratnji konvoja lijekova, u  svojstvu prevodioca Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Svake godine, 18 maja, prisjećamo se, ne samo njega, nego i svih radnika i volontera Crvenog križa  koji su takođe dali svoje živote.

To samo pokazuje i potvrđuje opredijeljenost Pokreta Crvenog krsta/križa i polumjeseca da radi u skladu sa svojim osnovnim principima koji su usvojeni prije više od 50 godina i ostaju fundament našeg humanitarnog rada.

Cvijeće su položile mješovite delegacije sastavljene od predstavnika: Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC),  Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa Kantona Sarajevo, Crvenog križa općina Stari Grad,  te predstavnici Općine Stari Grad i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Nakon polaganja cvijeća minutom šutnje odata je počast poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.