Odavanje počasti poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa, i svim humanitarnim radnicima

Crveni križ Kantona Sarajevo u povodu obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana, u ponedjeljak, 20.08.2018. godine, organizirao je posjetu Spomen obilježju poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa na višegradskoj kapiji na Vratniku i tom prilikom odata je počast poginulim humanistima i aktivistima Crvenog križa našeg grada, koji su dali svoje živote vršeći humanitarnu misiju na pružanju pomoći našim građanima u teškim danima agresije na našu zemlju i svim humanitarnim radnicima koji su povrijeđeni ili umrli tokom svog humanitarnog rada.

Cvijeće su položile mješovite delegacije sastavljene od predstavnika: Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC), Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa Kantona Sarajevo i Crvenog križa općina Stari Grad .

Nakon polaganja cvijeća minutom šutnje odata je počast poginulim humanistima i ativistima Crvenog križa, i svim humanitarnim radnicima.

Svjetski humanitarni dan obilježava se u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne saradnje u tom pogledu, a posvećen je i humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa te nas podsjećaju da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.