Obilježena 27. godišnjica od pogibije Frederika Morisa, delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa

U organizaciji Crvenog križa Kantona Sarajevo i ove godine obilježen je datum stradanja Frederika Morisa (Frederic Maurice), delegata Međunarodnog komiteta Crvenog križa, koji je na Višegradskoj kapiji na Vratniku poginuo prije 27 godina. Tog 18. maja 1992. godine 39-godišnji Moris je bio u pratnji konvoja lijekova za građane opkoljenog Sarajeva. Iako je konvoj jasno bio označen simbolom Crvenog krsta, otvorena je vatra usljed koje je tragično stradao.

„Ovim odajemo počast i svim ostalim stradalim humanistima koji su djelovali u našoj zemlji u periodu 1992-1995, a njihov jedini cilj je bio pomoći stanovništvu u tim zaista teškim vremenima“, istakli su organizatori.

Svake godine, prisjećamo se, ne samo njega, nego i svih radnika i volontera Crvenog križa koji su također dali svoje živote.

Simbolično, polaganjem cvijeća, Međunarodni komitet Crvenog križa, Crveni križ Federacije BiH, Crveni križ Kantona Sarajevo sa općinskim organizacijama i općina Stari grad odali su počast i uvijek će čuvati uspomenu na njega.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.