Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti (14.11.)

Svjetski dan šećerne bolesti se svake godine obilježava 14.11. sa ciljem da se podigne svijest o porastu dijabetesa i njegovim posljedicama, posebno u slabije razvijenim zemljama, te uspostave specifične, učinkovite i održive akcije u borbi protiv dijabetesa, koje uključuju prevenciju, dijagnozu, tretman i brigu o ljudima koji boluju od dijabetesa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da više od 366 miliona osoba u svijetu boluje od šećerne bolesti, a stručnjaci procjenjuju da će, bez javnozdravstvene intervencije do 2030.g. taj broj porasti do 550 miliona. Dijabetes je odgovoran za 4.6 miliona smrti godišnje – svakih 7 sekundi umire jedan oboljeli.

Osim toga, dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida. Kod 50% osoba s dijabetesom bolest je još neotkrivena.

 

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2016. je Promicanje važnosti pregleda kako bi se osiguralo rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 i liječenje osoba kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija.

Tim povodom, Crveni križ općine Stari grad Sarajevo je u saradnji sa dr. Aminom Ibrahimović- Mahmutović za učenike srednjih škola organizirao prezentaciju pod sloganom “Zdrava prehrana počinje doručkom”. Volonteri ove organizacije su u svrhu promocije zdrave prehrane učenicima dijelili voće, a dr. Ibrahimović- Mahmutović je svim zainteresiranim ulenicima mjerila nivo šećera u krvi.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.