Obilježen početak projekta “Zdravo starenje u prekograničnoj saradnji – HEAL”

Danas je održana otvarajuća konferencija HEAL projekta u Inđiji (Srbija). Događaju su prisustvovali predstavnici stručne zajednice koja svakodnevno radi sa starijom populacijom (zdravstveni radnici, predstavnici ustanova socijalne zaštite itd.), članovi i volonteri lokalnih organizacija Crvenog krsta sa područja Sremskog okruga, kao i mnogi drugi.

Na samom početku konferncije, u ime Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, učesnike je pozdravila dr Maja Vučković-Krčmar. Ona je istakla brojne projekte koje je Evropska unija podržala u Srbiji uz poseban osvrt na pomoć sektoru zdravstva tokom pandemije COVID-19. Prisutnima se obratila i Dragana Šarac u ime Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu ističući značaj teritorijalne saradnje i korištenja IPA fondova u Vojvodini. 

U ime partnerskih organizacija učesnike su pozdravili sekretari Crvenog krsta Vojvodine – Boško Mitrašinović te generalni sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Namik Hodžić. Mirela Sedlan, sekretarka Crvenog krsta Inđija, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što se prve projektne aktivnosti odvijaju upravo u Inđiji, a uvodno obraćanje je zaključio Ognjen Dopuđ, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. 

  • Starenje se ne može spriječiti, ali možemo naučiti kako da se nosimo sa izazovima koje nosi zrelo doba. I zato mi je veliko zadovoljstvo što sam danas na otvarajućoj konferenciji ovog projekta – poručio je Dopuđ.

Cilj projekta HEAL je da doprinese poboljšanju općeg zdravlja starijih građana i građanki povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno-preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projektni tim je prisutnima predstavio projekat, kao i buduće aktivnosti i događaje koji su planirani tokom sprovođenja projekta, a koji su usmjereni na uvođenje novih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dr Sonja Čanković ispred Instituta za javno zdravlje Vojvodine održala je predavanje osvrćući se na zdravlje starih osoba u Srbiji, kao i najčešće bolesti koje su prisutne među populacijom koja ima više od 65 godina. Svoja iskustva u radu sa starijom populacijom predstavila je i direktorka Centra za socijalni rad „Dunav“ iz Inđije, Željka Godić Avramović i dr Vesna Jovanović ispred Doma zdravlja Inđija.

Projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ (eng. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namijenjena za sprovođenje projekta iznose 254.447,77 eura, a Evropska unija kofinansira projekat sa 216.280,60 eura. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije.

Projekat zajedno sprovode Crveni krst Vojvodine, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Inđija i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokraijne Vojvodine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.