Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba – 30. august

Međunarodni dan nestalih obilježava se 30. augusta, a s posebnim pijetetom ga obilježavaju obitelji nestalih osoba, međunarodne organizacije, domaće nevladine organizacije i udruženja (prije svih Crveni križ), i državne institucije širom svijeta. To je dan kada se skreće pažnja javnosti na jedno važno ali i teško pitanje – na proces traženja nestalih osoba.

Život u neznanju o sudbini najmilijih, i danas je surova stvarnost. Oružani sukobi, katastrofe, migracije itd., često su uzrok razdvajanja porodica i nestanka hiljada ljudi u svijetu. Bez obzira na način na koji nestaju, svim porodicama nestalih osoba je jednaka patnja i život u neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.
Međunarodni dan nestalih osoba, 30. avgust je prilika da se podsjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku nestalim, koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo da znaju istinu o svojim najmilijim, i pokažemo porodicama nestalih osoba da nisu same u svojoj boli.

U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 7.000 osoba nestalih usljed proteklog rata. Već više od 20 godina, njihove porodice žive u neizvjesnosti, ne znajući za sudbinu svojih najmilijih niti gdje se oni nalaze.

Međunarodni dan nestalih osoba, je obilježen u Bosni i Hercegovini prigodnom manifestacijom, uz učešće ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH  Semihe Borovac, šefa programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP-a) za zapadni Balkan   Matthewa Hollidaya,  šefa delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa  (MKCK)  u BiH  Željka Filipovića sa saradnicima i predstavnika strukture DCK BiH, te koordinatorice Službe traženja Crvenog križa Federacije BiH Vihorke Tomas.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, volonteri Crvenog krsta/križa su u Bosni i Hercegovini podijelili hiljade tamnih balona sa natpisom “Gdje je?”, podsjećajući na težak teret neizvjesnosti koji porodice nestalih osoba prati kroz njihovu svakodnevnicu.
Noseći balone, građani su imali priliku da izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta.
Međunarodni dan nestalih obilježen je širom zemlje brojnim inicijativama udruženja porodica, a obilježavanje u Sarajevu organizovali su Delegacija MKCK-a u BiH i ICMP. Ovim povodom, MKCK izradio je i animirani film, čiji je glavni motiv tamni oblak sa natpisom “Gdje je?”.

Crveni križ općine Travnik

Povodom 30. augusta, svjetskog Dana nestalih osoba, Crveni križ općine Travnik organizirao aktivnosti u sjećanje na sva nestala lica u proteklom ratu u BiH.

Tako su aktivisti i volonterke ove organizacije u Bosanskoj ulici na platou kod Konzuma građanima dijelili propagandni materijal koji podsjeća na nestala lica, čiji članovi porodica više od dvadeset godina nakon rata i dalje traže kosti svojih najmilijih. Ovu akciju Crvenog križa podržali su Civilna zaštita općine Travnik i Udruženje logoraša SBK/KSB.

Pored ove manifestacije istim povodom Organizacija porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba “Vrbanja” Kotor Varoš, za članove porodica čiji su najmili stradali i nestali u proteklom ratu, upriličila je prigodno predavanje uz učešće stručnih lica i prezentaciju dosadašnjih aktivnosti.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.