Obilježavanje Svjetskog dana (08.05.) i Nedjelje/Tjedna Crvenog križa (08.-15.05.) u strukturi Crvenog križa Federacije BiH

U periodu od 08. do 15.05. sve organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH obilježavaju Svjetski dan i Nedjelju/Tjedan Crvenog križa. U skladu sa Planom aktivnosti, donosimo konkretne aktivnosti obilježavanja ove Nedjelje/Tjedna u strukturi Crvenog križa Federacije BiH.

Crveni križ Federacije BiH

Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH je pripremila i distribuirala doplatne markice u apoenima od 0,20 i 0,50 KM organizacijama u svojoj strukturi, BH Pošti, Hrvatskoj Pošti i Željeznicama Federacije BiH.

Pored distribucije prigodnih markica, kreiranja plakata i općih smjernica obilježavanja  Svjetskog dana i Nedjelje/Tjedna Crvenog križa, organiziran je i Sajam aktivnosti Crvenog križa 08.05.2017. godine. Sajam su organizirali Crveni križ Federacije BiH i Crveni križ Kantona Sarajevo u saradnji sa svojim općinskim organizacijama. Volonteri i uposlenici organizacija Crvenog križa su predstavili 11 programskih aktivnosti: Javno-zdravstveno prosvjećivanje uz besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, Dobrovoljno davanje krvi, Diseminaciju i međunarodno humanitarno pravo, Službu traženja, Pripremu i odgovor na katastrofe, Prvu pomoć uz demonstraciju osnovnih tehnika prve pomoći i oživljavanja, Realistički prikaz stanja i oboljenja, Antitrafficking, Klaun terapiju, Socijalnu djelatnost uz Kuhinju Crvenog križa, te Svjesnost o postojanju mina i nus-a.

Crveni križ Unsko-sanskog Kantona

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i njegov savjetnik Salih Dedić primili su 08.05.2017. godine, u Bihaću, predstavnike Crvenog križa Unsko-sanskog Kantona.

Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona informisao je premijera Rošića o aktivnostima koje ova organizacija provodi u sklopu obilježavanja Sedmice Crvenog križa, te općenito o radu organizacije i humanoj misiji aktivista koji pomažu sugrađanima u stanju socijalne potrebe.

Premijer Rošić i savjetnik Dedić potvrdili su da će Vlada Unsko-sanskog kantona, u skladu s raspoloživim sredstvima, i dalje pomagati humane akcije Crvenog križa te aktivistima CK USK čestitali 20 godišnjicu predanog rada na području Federacije BiH, gdje su nekoliko puta proglašavani najboljom organizacijom.

Crveni križ općine Cazin

Crveni križ općine Cazin obilježio je Svjetski dan Crvenog križa prigodnim aktivnostima.

Upriličena je prezentacija aktivnosti koje provodi ova organizacija putem medija, distribucija informativno-promotivnog materijala o svim aktivnostima Crvenog križa, besplatno mjerenje krvnog pritiska  i šećera u krvi za 59 osoba, pokazna vježba ekipe prve pomoći Crvenog križa, te učlanjivanje novih članova u organizaciju. Ove aktivnosti proveli su članovi Konferencije mladih Crvenog križa općine Cazin.

Šef službe Civilne zaštite općine Cazin, Said Mujić, uručio  je opremu- hlače,jakne i dukserice za 20 pripadnika Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa općine Cazin.

Aktivnosti se nastavljaju i u toku Nedjelje/Tjedna, u vidu radionica, postavljanja štandova sa promotivno-informativnim materijalom, prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći za korisnike socijalnih programa Crvenog križa, distribucije prigodnih markica, te učešća ekipa prve pomoći u kategorijama omladine i podmlatka na Kantonalnom takmičenju ekipa prve pomoći 12.maja u Bosanskom petrovcu.

Crveni križ općine Cazin posjetili su predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, Husein Kličić, savjetnik Načelnika općine Cazin Muhamed Samardžić, te šef Službe Civilne zaštite Said Mujić.

Crveni križ grada Zenica

Crveni križ Grada Zenica na Svjetski dan Crvenog križa realizirao je projekat postavljanja stalka za bicikle ispred svog ureda u Lameli. Ovaj gest predstavlja simboličan poklon Crvenog križa grada Zenica svim bicklistima ovog grada.

U utorak (09.05) ova organizacija upriličiti će promociju knjige “Prva pomoć” autora Hasanica mr. Nine, magistra zdravstvene njege i terapije i certificiranog instruktora prve pomoći i Kuridža dr. Savana, doktora medicine i certificiranog instruktora prve pomoći. Ova knjiga zajednički je projekat autora, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i Crvenog križa Grada Zenica. Akcije dobrovoljnog davanja krvi organizirati će se 10.05. u Transfuzijskom centru KBZ za pripadnike Policijske uprave Zenica u periodu od 08:00 do 13:00 sati i 15.05 u prostorijama Crvenog križa grada Zenica za sve građane u periodu od 08:00 do 13:00 sati.

U petak (12.05.) voloneri Crvenog križa grada Zenica će na Trgu Alije Izetbegovića postaviti štand na kojem će biti moguće besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Ova akcija počinje u 12:00 sati, a tokom nje vršiti će se i distribucija prigodnih markica u apoenu od 0,50 KM.

Crveni križ Kantona Sarajevo

Crveni križ Kantona Sarajevo je u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo (02.-09.05.), a u povodu obilježavanja 8. Maja, Svjetskog dana Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca koja se ove godine obilježava  u periodu 08.-15.05., a pod motom „Svuda za sve!“, organizirao je pokaznu vježbu iz pružanja prve pomoći i polaganje cvijeća na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

U  Velikom parku (u blizini Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995), izvedena je pokazna vježba iz pružanja prve pomoći, sa realističkim prikazom povreda zadobijenih prilikom “vršnjačke tuče“, koju su realizirale pobjedničke ekipe sa kantonalnog takmičenja iz pružanja prve pomoći.

Nakon pokazne vježbe, mladi volonteri  iz organizacija Crvenog križa općina Kantona Sarajevo, predstavnici: Društva Crvenog krsta/križa BiH, Crvenog križa Federacije BiH, Kantona Sarajevo – Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjegilce, Crvenog križa Kantona Sarajevo i organizacija Crvenog križa općin: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Trnovo, Vogošća i Ilijaš, prisustvovali su polaganju cvijeća i odavanju počasti ubijenoj djeci opkoljenog Sarajevo, među kojima je znatan broj djece aktivista Crvenog križa i mladih volontera koji su bili aktivno uključeni u pružanju pomoći građanima opkoljenog Sarajeva.

Pored toga, Crveni križ Kantona Sarajevo u saradnji sa svim svojim općinskim organizacijama učestvovao je u realizaciji Sajma aktivnosti Crvenog križa.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.