Obilježavanje Međunarodnog dana volontera u strukturi Crvenog križa Federacije BiH

Međunarodni dan volontera  proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17.12.Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17.12.1985. godine kao podsjećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.

Od tada se svake godine 5. decembra/prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ovogodišnja globalna poruka povodom obilježavanja pomenutog datuma je: Puži ruku volonteru- Globalni aplauz.

Crveni križ Federacije BiH svake godine bilježi značajan porast u broju volontera, naročito mladih osoba koji svoje slobodno vrijeme, znanje i vještine stavljaju na raspolaganje široj zajednici, u skladu sa 7 principa našeg pokreta u cilju mobilisanja snage humanosti.

U protekloj 2015. godini u strukturi Crvenog križa Federacije BiH evidentirano je 2.699 volontera koji su realizovali prosječno 135 sati volonterskog rada, odnosno ukupno 354.365 sati volonterskog rada tokom cijele prošle godine. Volonterski rad nije plaćen, ne zbog toga što je bezvrijedan, već zbog toga što nema cijenu- ovome u prilog govori činjenica da ako jedan sat volonterskog rada vrednujemo iznosom od 2,00 KM, naši volonteri su u protekloj godini realizovali rad vrijednosti 708.730 KM.

Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH

Danas je u hotelu Hollywood na Ilidži upriličena dodjela priznanja „Volonter godine“ najistaknutijim pojedincima- volonterima u našoj strukturi koji su svojim nesebičnim angažmanom doprinijeli ostvarivanju značajnih rezultata u radu naše organizacije.

Dodjeli priznanja su prisustvovali stručna saradnica za mlade u Općini Ilidža- Amra Bojičić, sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo- Enaida Višo, predsjednik Crvenog križa općine Vogošća- Selim Kurtalić, te sekretari općinskih organizacija Crvenog križa Kiseljak- Zerina Smajlović, Kladanj- Asima Ramić, i Donji Vakuf- Senada Kico.

Dobitnicima priznanja kratko su se obratili sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić i potpredsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH Husein Kličić, koji su čestitali prisutnima Dan volontera, te istakli značaj volonterskog rada, kako za zajednicu, tako i za same pojedince.

Dodjeljeno je 25 priznanja volonter godine iz oblasti promocije i unaprijeđenja imaidža organizacije Crvenog križa, dobrovoljnog davalaštva krvi, prve pomoći, pružanja pomoći u okviru programa pripreme i odgovora na prirodne nesreće, uključivanja i povećanja broja mladih volontera, pružanja socijalnih usluga, diseminacije i širenja znanja o Crvenom križu, promocije humanih vrijednosti, upozoravanja na opasnost od mina, te priznanje za najboljeg novog mladog volontera u protekloj godini.

Priznanja su dobili:

Organizacija Ime i prezime Kategorija
CKO Kiseljak Katarina Franjić Promocija i unaprijeđenje imidža CK u zajednici
CKO Kalesija Muamer Đedović Promocija i unaprijeđenje imidža CK u zajednici
CKO Centar dr. Bakir Nakaš Promocija i unaprijeđenje imidža CK u zajednici
CKO Donji Vakuf Haris Magrdžija Promocija i unaprijeđenje imidža CK u zajednici
CKO Bugojno Đemal Kadunić Promocija i unaprijeđenje imidža CK u zajednici
CKG Bihać Amir Draganović Promocija i unaprijeđenje imidža CK u zajednici
CKO Kladanj Bakir Hasanović Dobrovoljno davalaštvo krvi
CKO Livno Nenad Baković Dobrovoljno davalaštvo krvi
CKO Cazin Mustafa Hadžić Dobrovoljno davalaštvo krvi
CKG Mostar Azer Mušinović Dobrovoljno davalaštvo krvi
CKO Banovići Namik Hrustemović Prva pomoć
CKO Centar dr. Vedad Herenda Prva pomoć
CKO Vogošća dr. Milada Velić Ali Al Zayat Prva pomoć
CKO Donji Vakuf dr. Osman Zudi Prva pomoć
CKO Kladanj Sakib Tokalić Pružanje socijalnih usluga
CKO Srebrenik Jasmin Buljubašić Pružanje socijalnih usluga
CKO Ilidža Rabija Kardaš Pružanje socijalnih usluga
CKG Mostar Merdin Sabljić Program pripravnosti i odgovora na prirodne nesreće
CKO Banovići Ivana Marković Uključivanje i povećanje broja mladih volontera
CKO Živinice Abdurahman Aljić Uključivanje i povećanje broja mladih volontera
CK HNK Sabahudin Gluhović Uključivanje i povećanje broja mladih volontera
CK USK Senka Vuković Diseminacija i širenje znanja o CK
CKFBiH Husein Kličić Promocija humanih vrijednosti
CKG Bihać Sulejman Midžić Upozoravanje na opasnost od mina
CKG Mostar Lana Ionie Hadžiosmanović Najbolji novi mladi volonter

Posebno priznjanje povodom Svjetskog humanitarnog dana (19.08.) za pokazanu požrtvovanost i pretrpljene teže povrede tokom humanitarnog rada dodjeljujemo sekretaru Crvenog križa grada Mostara, Kajtaz Alenu.

Nakon dodjele priznanja upriličena je skromna zakuska.

Crveni križ općine Sanski Most

Povodom Međunarodnog dana volontera, vijeće učenika Mješovite srednje škole pokrenulo je akciju da jedan ili više učenika budu na raspolaganju Crvenom križu općine Sapna u vremenskom periodu od 10 – 12 sati. Ovom prilikom svoj doprinos su dali Almin Terzić i Ensar Bašić, kao i Arnesa Keranović, učenica SPŠ Sanus Futurum, koja se također prijavila da svojim dobrovoljnim radom, na bilo koji način da svoj doprinos u obilježavanju ovog veoma bitnog datuma.

Crveni križ grada Tuzla

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 05.12.2016. godine  Crveni križ/krst grada Tuzla upriličio je svečani ručak za  volontere – aktiviste  uključene u program Njege i pomoći u kući. Mladi Crvenog križa kreirali su čestitke sa prigodnim tekstom, te su iste zajedno sa zahvalnicama i crvenim ružama uručene volonterima. Na svečanom ručku dodijeljene su zahvalnice za 17 volontera – aktivnista koji su dali doprinos u razvoju programa njege i pomoći u kući.  Sponzor obilježavanja Međunarodnog dana volontera bo je Švicarski Crveni križ, ured u Tuzli.

Crveni križ općine Fojnica

Crveni križ općine Fojnica organizovao je svečani sastanak sekretara i volontera. Volonteri su prezentirali svoje viđenje o volontiranju, šta ih je na to podstaklo kao i razloga zbog kojih su u Crvenom križu. Pored prezentacija, volonteri su uz zakusku, igru i razne aktivnosti proveli lijepo zajedničko druženje.

Crveni križ općine Ilidža

Na platou ispred Prve osnovne škole, mladi su postavili pult Crvenog križa gdje su promovisali aktivnosti i prezentirali CPR za zainteresovane građane. Nakon toga, u prostorijama Crvenog križa općine Ilidža upriličeno je druženje za mlade, ali i one nešto starije volontere. Uz specijalnu tortu, imali su priliku družiti se, razmijeniti iskustva i proslaviti svoj dan.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.