Obilježavanje Dječije nedjelje/tjedna u strukturi Crvenog križa Federacije BiH

Dječija nedjelja se u prvoj sedmici oktobra/listopada tradicionalno obilježava širom Bosne i Hercegovine sa ciljem promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige za djecu i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci.

Organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH su u skladu sa svojim mogućnostima tokom tog perioda više pažnje posvetili djeci u svom okruženju.

Crveni križ općine Konjic

Volonteri i uposlenici ove organizacije posjetili su dječije obdanište “Zulejha Begeta”. Pored druženja i igre, mališani su čuli i priču o Crvenom križu.

Crveni križ Kantona Sarajevo

Crveni križ Kantona Sarajevo ovim povodom 07.10. uručio je Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu donaciju Pampers pelena namjenjenih prijevremeno rođenim bebama. Donaciju je obezbijedio Crveni križ Kantona Sarajevo u saradnji sa Crvenim križem općine Orašje, a uručeno je 10.240 komada pelena.

Crveni križ općine Novo Sarajevo

Dana 06.10. na punktu kuhinje Crvenog križa “Trg Heroja”, ova organizacija upriličila je podjelu školskog pribora za 55 djece uzrasta od 7 do 15 godina, a iz socijalno ugroženih porodica koje na ovom punktu primaju topli obrok.

Crveni križ općine Ilijaš

Mladi volonteri ove organizacije su 04.10. posjetili udruženje djece sa posebnim potrebama “Budi mi drug”. Na njima razumljiv način, praćen smijehom i zabavom, volonteri programa Klaun terapije su pored druženja prisutnoj djeci prenijeli i osnovna znanja iz pružanja prve pomoći.

Crveni križ općine Kupres

Volonteri ove organizacije su u saradnji sa Centrom za socijalni rad Kupres organizirali posjetu dječijem vrtiću “Pahuljica”, u kojem su uručili didaktičku opremu i slatkiše, te proveli neko vrijeme u igri i druženju sa mališanima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.