Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba-30.08.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august, obilježava se širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih. Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) podsjeća na obavezu država da  u skladu s propisima međunarodnog prava uključujući i Međunarodnu konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka, pronađu nestale osobe i otkriju njihovu sudbinu. Prema podacima Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini je još uvjek preko 8000 nestalih osoba.

Veliki broj je do sada pronađen, preko 22.000 osoba, a 19. 000 nestalih je identificirano i predato porodicama kako bi ih dostojanstveno ukopale.
I ove godine će ovaj dan u Bosni i Hercegovini biti obilježen prigodnom manifestacijom koju je organizira Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji sa udruženjima porodica koja su članice Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih  Centralna manifestacija obilježavanja održat  će se na Španskom  Trgu u Mostaru.  Pomenutom događaju će prisustvovati predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH i predstvnici Društva Crvenog krsta/križa BiH. Kao i svake godine na ovaj datum Crveni križ Kantona Sarajevo će posjetiti socijalno najugroženije porodice nestalih i tom prilikom uručiti pomoć u vidu paketa hrane i higijene.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.